Öncsonkítással készülnek a postai privatizációra

A Magyar Posta átalakítására irányuló törekvések nem a versenyképesség növelését, hanem a privatizációra való felkészülést szolgálják - állítja a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő.
NAPI Online, 2007. október 3. szerda, 09:47
Fotó:

További két év haladékot kapott a Magyar Posta a teljes piacnyitásra való felkészülésre - a szakemberek általában így kommentálták az Európai Bizottság döntését, amellyel megállapodtak arról, hogy 2011-re halasztják a postai szolgáltatások teljes liberalizálását, és az újonnan csatlakozott tagországok többsége, köztük Magyarország további kétéves, 2012 végéig tartó, átmeneti lehetőséget kap a piacfelszabadítás előkészítésére - írta a Magyar Nemzet.

Összesen tizenegy ország kért halasztást, hogy 2011. január 1-je helyett csak 2013. január 1-jén nyissa meg postapiacát. Ez a két év azonban valójában négy. Az EU eredeti szándéka ugyanis a piacnyitás 2009. január elsejei bevezetése volt, és a Magyar Posta Zrt. (MP) már az ezredfordulón készült a versenykörülmények bevezetésére. Csak éppen egészen más szellemben, mint a cég mai vezetése.

Az MP 2002 óta a postai ellátás mobilpostára terelésével, a postán végzett tevékenységek szűkítésével kívánta megvalósítani a gazdaságos üzleti tevékenységet. Elsőként a kistelepülések postahivatalait zárták be, és 947 településen mobilpostákkal oldják meg az ellátást. A következő lépés az volt, hogy ebben az évben több mint száz nagyvárosi postahivatalt zártak be, és sok helyütt szűkítették a nyitva tartást. A következő lépés pedig az, hogy mivel a jogszabályok már nem teszik lehetővé a postahelyek bezárását, a meglévő hálózat mintegy felét, 1184 hivatalt szerveznek ki. A képviselőknek tartott friss előadásból az derül ki, hogy a 2000 fő alatti települések postáit vigye, aki tudja.

Egyre több szakértő alapjaiban kérdőjelezi meg a jelenlegi stratégiát. Ami most folyik, az szerintük önfeladás, öncsonkítás, és nem szolgálja a piacnyitás körülményei közötti helytállást.

Az Orbán-kormányzat időszakában a 2009. januári liberalizációra úgy készült a posta, hogy saját hálózatán saját bankját működtette. Saját jelzálogbankjának indítását csak a kormányváltás akadályozta meg. Elindította saját hálózatán az akkor még fele részben a tulajdonában álló két biztosítótársaságot, utazási irodát. Részbeni tulajdonosa volt a Tetra-rendszernek, a posta működtette volna az elektronikus közbeszerzés rendszerét, amely már akkor kész volt, de a mai napig nem működtetik.

Ehhez képest a jelenlegi kormány egy gyenge és állásait folyamatosan feladó pályára állította a szervezetet, amely 2010-re - ez a számokból jól látszik - már mérleg szerint is veszteséges lesz. Ennek a stratégiának csak egyetlen célja lehet: a privatizáció előkészítése. Ezt egyébként az MP által a parlamenti frakcióknak készített beszámoló sem tagadja: "A piacnyitásig a privatizáció nem jelent reális alternatívát." És utána mi lesz? - teszik fel a kérdést a témában jártas elemzők.

HOZZÁSZÓLÁSOK