Önerő-előnyt hozott a kormányrendelet a lakáslízingnél

Bár a lízingpiacot (az autólízingnél) alaposan mellbe vágta az önerő-szabályozás, a lakáslízing nyert a márciustól életbelépő kormányrendeletben megfogalmazott új hitelezési limitszintekkel. Akár új, akár használt lakások esetén 5 százalékkal kisebb önerő mellett már igénybe vehető a lakáslízing - hívta fel a figyelmet Dunavölgyi Mária, a lakáslízing-piacon 30 ezernél több finanszírozott ingatlannal 50 százalékos súllyal bíró OTP Lakáslízing Zrt. vezérigazgatója.
Nagy László Nándor, 2010. március 11. csütörtök, 12:24
Fotó:

Ez a szakember szerint egy 10 milliós lakás esetén a hitelhez képest forintalapon 6,7 százalékkal magasabb, 8 milliós finanszírozható összeget jelenthet, míg euró alapon a 6,5 milliós maximális finanszírozható összeg 8,3 százalékkal magasabb maximum kölcsönösszeget jelent a hitelhez viszonyítva.

Új lakás vásárlása esetén további előnyt jelent, hogy a hitellel ellentétben a lakás vételárának áfatartalmát a lízingnél nem kell megfinanszírozni, az áfa a futamidő során az aktuális lízingdíjhoz adódik, vagyis kamatmentes finanszírozást biztosít.

Dunavölgyi Mária szerint tavaly "leült" a lakáslízing-piac is: alig 2,5 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg az egész piacon, ebből az OTP Laksálízing Zrt. több, mint 1 milliárd forintot hozott. A bedőlés a vezérigazgató szerint az átlagos banki arányoknál kedvezőbb volt a lakáslízing piacon, amit Dunavölgyi Mária a tudatosabb vásárlóknak tulajdonít.

HOZZÁSZÓLÁSOK