Attitűdproblémák is nehezítik a magyarok nyugdíjas éveit

A magyar lakosság komoly attitűdproblémákkal küzd az öngondoskodásban - állapította meg Harmati László, az Erste Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese a Portfolio.hu Öngondoskodás konferenciáján.
Domokos László, 2018. október 16. kedd, 10:11
Fotó: Shutterstock

A készpénztartás mértéke mára aggasztó mértéket öltött a magyar gazdaságban, idén az első fél évben csaknem 10 százalékkal, 4630 milliárd forintra nőtt - ennek a becsült állami költsége mintegy 300 milliárd forint - mondta Harmati László, az Erste Bank Zrt. vezérhelyettese. Véleménye szerint immár erőteljes állami lépésekre lenne szükség a készpénzhasználat visszaszorítása érdekében. Követendő példának tartja az északi országokban elterjedt gyakorlatot, amely szerint a pár száz eurónál nagyobb értékű készpénzes tranzakciók nem számítanak legálisnak.

A bank saját, régiós felmérései alapján úgy látszik, hogy a válság alatti és utáni megtakarítási hajlandóság erős, és ez várhatóan a következő években is így marad Magyarországon. Ezzel együtt a hazai megtakarítási arány régiós összevetésben nem számít magasnak, az átlagtól elmarad.

Ez az elmaradás látható az öngondoskodási attitűdnél is. Ma már nemcsak a régió vezető országai járnak ebben előttünk, hanem a Balkán egy része is. A helyzetet tovább rontja, hogy a magyaroknál a megtakarítási céloknál nem a hosszú távú elemek (tartalék vészhelyzetre, nyugdíj kiegészítése) dominálnak - sorolta Harmati.

Polarizált a kockázatvállalási hajlam a magyarok körében: a régiónál nagyobb a nagyon kockázatkerülők, valamint a magas kockázatot vállalók aránya egyaránt.

Eközben az informáltsági fok alacsony: a magyarok 35 százaléka nem tartja pénzügyi kérdésekben magát tájékozottnak - ez az arány a többi visegrádi gazdaságban kisebb, míg hasonlóan magas a balkáni országokban.

Szomorú vagyok, hogy ezekben a napokban megszüntetnek Magyarországon egy 1775 óta létező öngondoskodási formát - utalt Harmati a lakástakarékok állami támogatásának most zajló leépítésére. Aki ismeri a szakmát, az pontosan tudja, hogy a lakás-takarékpénztári pénzek nem luxuskiadásokra mentek el - állapította meg az Erste vezérhelyettese. Ez a megtakarítási forma fontos eleme volt a hazai öngondoskodásban. A rendszer 1997-es indulása óta több mint egymillió háztartást újítottak fel ilyen forrásból, jelenleg mintegy 1,5 millió szerződés fut, több mint 800 milliárd forint betétállománnyal.

Kép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.16 10:38

A katolikus egyház ételosztásáról nem olvastam, a Krisna osztásáról igen.
Az Élelmezés Világnapja alkalmából osztottak ételt a Krisna-hívők a Blaha Lujza téren. 100 önkéntes 1200 adag meleg ételt és 1100 élelmiszercsomagot adott át a rászoruló embereknek, köztük hajléktalanoknak és nélkülözésben élőknek.
----------------------
A katolikus egyház persze, ezt sem tette meg. Pénzt azt gyűjtenek, pompában élnek, de egy piti karácsonyi látszat osztáson kívül nem hallok katolikus jócselekedetről. Csak a pénzszedésről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html