- A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása után egyre több emberben merül fel a kérdés, hogy képes lesz-e az állam az elöregedő társadalom tagjainak megfelelő ellátást garantálni évtizedek múlva. A most elkészült kutatásból mi látható, mennyire érzik át az emberek az öngondoskodás jelentőségét?

− A válaszadók 62 százaléka véli úgy, a várható nyugdíja nem lesz elegendő a megélhetéséhez, vagyis az emberek jelentős része nem bízik már a tisztán állami ellátásban. A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele (53 százalék) jelenleg semmilyen megtakarítással nem rendelkezik. A felmérésben részt vevőknek alig több mint a fele azonban már gondolt arra, hogy gondoskodnia kell a nyugdíjas éveiről, közülük 40 százaléknak konkrét elképzelései is vannak arról, hogy a megtakarítás melyik formáját választja. Ugyanakkor jól látszik, hogy noha sokan felismerik a problémát, egyelőre viszonylag kevesen jutnak el addig, hogy konkrét lépéseket is tegyenek nyugodt időskorukért.

Azok, akik már felismerték, hogy saját erejükből is gondoskodniuk kellene időskori anyagi függetlenségükről, hogyan teszik ezt?

− Azok közül, akik már elgondolkodtak, miből fognak megélni nyugdíjas éveikben, 74 százalék már a tettek mezejére is lépett, konkrét lépéseket is tett. Ez szerintem jó, de még bőven javítható az arány. A konkrét lépések közül még mindig első helyen áll a készpénz bankszámlán illetve otthon tartása − a megkérdezettek 30 százaléka gondolkodik így − viszont szorosan második-harmadik helyen már az életbiztosítás, illetve az önkéntes magánnyugdíjpénztár található (28-28 százalékkal), ami örömteli fejlemény. Nekünk az a feladatunk, hogy meggyőzzük az embereket, hosszú távon jobban járnak egy nyugdíjbiztosítással vagy életbiztosítással, mint ha minimális kamatok mellett a bankszámlájukon pihentetik a megtakarításaikat.

Ugyanakkor az is kiderült a kutatásból, hogy a megkérdezettek közül sokan úgy vélik, nem rendelkeznek megfelelő anyagi háttérrel a nyugdíjcélú megtakarításokhoz.

− A megkérdezettek legnagyobb része, több mint harmada (35 százalék) 5−10 ezer forint közötti összeget tud félretenni. A válaszadók egyaránt negyede nyilatkozott úgy, hogy havi ötezernél kevesebbet, illetve 10−20 ezer forint közötti összeget tudnak öngondoskodásra fordítani. Sajnálatos, hogy az öngondoskodású megtakarításokkal rendelkezők csupán 15 százaléka tud havi 20 ezer forintnál többet megspórolni. Fontos tudni, ha időben kezd takarékoskodni valaki, nem feltétlenül kell nagy összeget félretennie havonta: minél korábban kezdi az ember, ez az összeg annál alacsonyabb lehet. Az Ezüstkor Nyugdíjprogram részeként olyan öngondoskodási konstrukciókat dolgoztunk ki, melyeknél már egészen minimális fix befizetéssel is megköthető a szerződés, ez ugyanakkor bármikor kiegészíthető eseti befizetéssel.

Hogyan alakul a nyugdíjcélú megtakarítások aránya a biztosítónál?

− Érezzük az új szerződések számából, hogy valami elindult: az utóbbi hónapokban közel kétszer annyi nyugdíjcélú szerződést kötöttek a Generalinál, mint a múlt év hasonló időszakában. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy lassú folyamat. Mi a Generalinál azon dolgozunk, hogy már a munka világába frissen belépő fiatalok is megértsék, nem lehet elég korán elkezdeni az öngondoskodást.