Tavaly, 2020-ban 150 éves szövetség tagjai, mintegy 30 ezren - az elődeik példáját követve - ünnepségek helyett az esküjükben vállaltakat tették a településeikért, a tágabb környezetükért, a határon túli nemzeti összefogás erősítéséért, a hagyományok őrzéséért - részletezte Dobson Tibor, aki arról is beszélt, hogy a nem hivatásos tűzoltók, ha kellett, a koronavírus ellen védőruhába öltözve fertőtlenítettek, gyógyszert vittek a betegeknek, segítették az időseket, megtanulták az ózongenerátor használatát. Ilyen munkájuk csaknem tízezerszer akadt.

Az önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltóságok tavaly 17 680 esetben vettek részt tűzoltásban, mentettek baleset után embereket. Emellett vihar vagy árvíz sújtotta települések értékeinek védelmében is láttak el feladatokat, valamint gondoskodtak az utánpótlásról is: részt vettek a fiatalok környezettudatos nevelésében.

Az önkéntesek a szomszéd településeken is segítettek, nagy káreseteknél az ország más területein szükséges védekezésbe is bekapcsolódtak - mondta.

Dobson Tibor szerint helytállásukat a hazai közvélemény a tűzoltók iránti megbecsüléssel támogatta, és ezt a figyelmet megkapták a kormánytól és a Belügyminisztériumtól is. Az éves támogatással 700 millió forintot, a vírus elleni védekezésre további 150 milliót, a Magyar falu programban 433 milliót, a védekezéshez 140 ezer védőkesztyűt, orvosi maszkot, 23 új gépjárművet, 5 felújított gépjárműfecskendőt kaptak az önkéntesek - sorolta, majd hozzátette: ez együtt megközelíti a 2 milliárd forintot.