Önkormányzati kötvénydömping várható

Már most látható, hogy jövőre a települési önkormányzatok lesznek a kötvénypiac legaktívabb kibocsátói, a kibocsátásban részt vevő, egyben a település számláját vezető bankok pedig szinte bizonyosan teljes egészében lejegyzik majd a felkínált összegeket - vélik a lapunknak nyilatkozva pénzintézeti szakértők.
Nagy László Nándor, 2004. december 3. péntek, 08:17
Fotó:

Szerintük ugyanis a települések csak így tudják kikerülni, hogy nyílt (nem egy esetben nemzetközi) közbeszerzési eljárás során kelljen minduntalan kiválasztaniuk egy-egy beruházásuk finanszírozó partnerét. Magyarország uniós csatlakozása után ugyanis már a banki szolgáltatások pályáztatását is a közbeszerzési törvény előírásai szerint kellene lebonyolítani, ám a törvény felmenti a közbeszerzés alól az értékpapírok és egyéb pénzügyi eszközök kibocsátásával kapcsolatos befektetési szolgáltatásokat.

A szabályozás változásával az önkormányzatok többsége (és a bankok egy része) nem volt tisztában; talán ennek is tudható be, hogy az idén november 30-ig tartó átszerződési időszakban a korábbiaknál kevesebb változás történt az önkormányzati számlavezetésben, mivel aki a korábban megszokott időpontban kezdett volna hozzá a pályáztatáshoz, az esetek többségében már kicsúszott a közbeszerzés által meghatározott határidőkből. A legfurcsábban a Pest megyei Önkormányzat járt: pályázati kiírását ugyanis formai hibák miatt visszaküldte a Közbeszerzési Értesítő szerkesztősége - jogosan -, s így már nem lehetett a testület elé döntésre vinni a kérdést.

Folytatás a pénteki NAPI Gazdaságban

HOZZÁSZÓLÁSOK