Óriási változás a bankoknál - itt vannak a részletek

A magyar bankok is beszálltak a digitális versenybe. Egyre többüknél lehet online számlát nyitni, személyi hitel, áruhitel, autóhitel, sőt babaváró támogatás is elérhető már otthonról a fotelból.
Herman Bernadett, 2020. január 21. kedd, 07:08
Fotó: Getty Images

Szívesebben jár fogorvoshoz, mint bankba - így nyilatkozott egy felmérésben a pénzügyi intézmények ügyfeleinek 70 százaléka. A hazai bankok is érzik a nyomást, egyre többnél lehet ma már úgy bankolni, hogy nem kell hozzá bemenni a fiókba. A számlanyitás és a hiteligénylés is internetes csatornákon keresztül zajlik. Ha műszaki cikkre vagy autóra kellene kölcsön, akkor sem kell már bemenni a bankba.

A pénzmosási törvény volt a gond

A teljesen online számlanyitás egyik kerékkötője sokáig a pénzmosásról szóló törvény volt, ez ugyanis megkövetelte, hogy az ügyfelek azonosítsák magukat a banknál, mielőtt bankszámlájuk lesz. A törvényt 2017 nyarán módosították úgy, hogy ha megfelelően biztonságos videós rendszert fejleszt a hitelintézet, akkor azon keresztül is azonosíthatja magát az ügyfél az igazolványai bemutatásával.

A Gránit Bank az elsők között csapott le a lehetőségre, és tette alkalmassá a videóbankját az ügyfélazonosításra. Tavaly már a kliensek fele, az idén januárban pedig több mint háromnegyede digitális úton nyitott náluk számlát. Az MKB is azonnal elindította ezt a szolgáltatást, eddig ezer ügyfélszámlát nyitottak meg online csatornán keresztül.

A többi bank kicsit később kapcsolt, az OTP és a CIB 2018-ban, a Budapest Bank tavaly indította el az online számlanyitást, a Raiffeisennél most fejlesztik ezt a szolgáltatást, a K&H-nál és az UniCreditnél nincs még ilyen lehetőség.

Nagy a verseny

Amelyik bank elindította a szolgáltatást, keményen versenybe is szállt az ügyfelekért, és igyekszik rávenni őket arra, hogy lehetőleg az interneten nyissák meg a számlájukat. A Gránitnál három havi ingyenes számlavezetés, az első évben akár 10 ezer forintnyi visszatérítés jár annak, aki nem a fiókban nyitja meg a számláját, sőt akár a dombornyomott bankkártya első éves kártyadíját is elengedik neki.

A CIB-nél 3 százalékos kamatot fizető megtakarítási számlát kínálnak az interneten számlát nyitó klienseknek. Az OTP-nél fél éven át elengedik a számlavezetési díjat, az MKB 5 ezer forintot ír jóvá azoknak a számláján, akik részt vesznek a promóciójában.

Hitelt is a fotelből

Egyre többen igényelnek otthon az interneten keresztül különféle hiteleket a bankoknál. A bankok meglévő ügyfeleik számára könnyebben tudnak hitelt folyósítani, hiszen az azonosításra már nincs szükség. Olyan bankoknál is elérhető az online hiteligénylés (például a K&H), ahol nincs lehetőség az interneten keresztül bankszámlát nyitni.

A hitelintézeteknek elemi érdekük a digitális csatornák felé terelni az ügyfeleket, hiszen így sokat spórolnak, az ügyintézők helyett ugyanis a papírokat maguk a kliensek töltik ki. A legtöbb népszerű hiteltermék ma már online is elérhető, sőt gyakran olcsóbb is, mint a bankfiókban. Az OTP például 1 százalékpontnyi kamatkedvezményt ad annak, aki az interneten igényel személyi kölcsönt.

A Gránit Bank a babaváró támogatással akciózik. Az államilag támogatott hitel 2019 július elsejei bevezetése óta a benyújtott és jóváhagyott - hitelösszegben 1 milliárd forintot meghaladó - hiteligénylés túlnyomó része a honlapról indítható online igénylés formájában érkezett, ezeknél a bank az első három hónapban elengedi a kezességvállalás díját.

Magától is jól megy

A személyi hitel és a babaváró támogatás mellett autóhitelt és áruhitelt is lehet már igényelni online. A lakáshiteleknél egyelőre még nem úszható meg a bankfiók meglátogatása, legfeljebb a papírokat lehet benyújtani elektronikus felületen. A folyósításkor azonban mindenképpen be kell menni, hogy meghallgassa az ügyfél az közjegyzőt.

Az eddigi eredményekből azonban világosan látszik, egyre kevesebben akarnak bemenni a fiókba hitelügyeket intézni. A CIB-nél a személyikölcsön-igénylések közel 30 százaléka valamilyen online csatornán történt tavaly. Épp ezért a bank azt tervezi, hogy a jövőben tovább bővíti a digitális csatornán igényelhető hiteltermék-palettát folyószámla- és kártyahitelekkel. A K&H-nál 2018 novembere óta van online igényelhető személyi hitel, most már minden negyedik hitelkérelem így fut be a bankhoz.

Az OTP-nél online személyi kölcsönből 11,2 milliárd forintnyit helyeztek ki tavaly az első kilenc hónapban, ez 80 százalékkal több a 2018-asnál, az átlagosan igényelt hitelösszeg 870 ezer forint volt. Van a banknál digitálisan igényelhető áruhitel is, így aki például műszaki cikket szeretne vásárolni az interneten részletre, a teljes hitelügyintézést intézheti a kanapéról. Erre a vonatra a Budapest Bank is felszállt, tavaly szeptember végén náluk is elindult az online áruhitel a webshopokban. A Budapest Banknál online autóhitel is van 2019 tavasza óta, eddig csaknem 150 autófinanszírozási kérelem jött be ezen a csatornán félmilliárd forint értékben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Arnika, 2020.01.22 07:32

A CIB-nél a személyikölcsön-igénylések közel 30 százaléka valamilyen online csatornán történt tavaly.
Ja mert alig van bank fiók amikor egy 250000 fős régióra két kis alapterületű bankfiók van még is hova lehetne menni.
És náluk kötelező a mobil Internet is (sms-es dolgok nem egészen mennek) ha elektronikus bankolást az erőszakolt mobil app-jukkal akarja valaki csinálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.01.21 11:00

A fejlesztők szuper dolgokat találnak ki, miközben alapvető dolgok eszükbe sem jutnak: pl az új szolgáltatások egy része kizárólag a mobil applikáción keresztül érhető el, miközben egyre többen jönnek rá, hogy az applikáiók eszetlen telepítgetése mekkora biztonsági kockázatot jelent, ezért kizárólag böngészőn keresztül szeretnének bankolni (még a híres Revolut is ennyire hülye: aki nem hajlandó mobil appot telepíteni, az nem lehet ügyfelük).
Továbbá az ügyfelek hálásak olyan apró figyelmességekért, ami megkönnyíti az életüket, pl a bank felületén is lehetne mobilegyenleget feltölteni, autópálya matricát vásárolni, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html