Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két lépcsőben - 2020. július 1-jével, majd 2021. január 1-jével - életbe lépő jogszabály jelentős változást hoz az online számla adatszolgáltatási kötelezettségben, ez leginkább a kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint az egyéni vállalkozók mindennapjait alakíthatja át.

Még a kézi számlatömb tarol

A kkv-k és az egyéni vállalkozók körében összességében még mindig a kézi számlatömb a leggyakrabban alkalmazott számlázási módszer, sokszor még azok is használnak legalább részben kézi számlatömböt, akik egyébként online számlázóval is rendelkeznek.

A válaszadók csaknem kétharmada részesíti előnyben a kézi számlatömböt, kicsit több mint egyharmaduk használja legtöbbször az online számlázást, és egyötödük él a telepíthető számlaprogramok lehetőségével. Még mindig fontos, hogy kinyomtatva is meglegyen a számla az online számlázóprogram alkalmazásakor is, hiszen tízből négy vállalkozó kinyomtatva adja át vagy postázza vevőinek az online számlázóban kiállított számláit - derül ki a Számlázz.hu megbízásából az NRC kutatóintézet által készített reprezentatív felmérésből.

Az átutalás a legnépszerűbb fizetési forma

A készpénzes fizetés saját telephelyen (51 százalék) és külső helyszínen (24 százalék) még mindig jellemző fizetési forma, és csak a vállalkozók 15 százaléka teszi lehetővé a helyszíni kártyás fizetést.

A vállalkozások túlnyomó többségénél (84 százalék) legalább részben jellemző a kiszámlázott összeg banki átutalásként való fogadása. Az utalás automatikus összevezetése a számlával, vagy a be nem érkezett utalás miatti automatikus fizetési felszólítás évek óta népszerű szolgáltatás a Számlázz.hu-nál, hiszen ezzel jelentős időt takarítanak meg a vállalkozások. Azonban a válaszadók nagyon kicsi része tudja, hogy a Számlázz.hu az egyetlen online számlázó hazánkban, amely kezelhet banki adatokat, rendelkezik MNB által kiadott számlainformációs szolgáltatói (AISP) engedéllyel.

Nem tudják pontosan, hogy mi változik

Arra a kérdésre, hogy milyen jogszabályi változások várhatók hazánkban, a kkv-k 80, az egyéni vállalkozóknak pedig csak 58 százaléka válaszolta azt, hogy tud arról, hogy hamarosan a kisebb összegű áfás számlákat is be kell küldeni online a NAV-nak.

Ráadásul a kkv-k fele részben rosszul értelmezi a jogszabályi változást, mivel szerintük az, hogy július 1-jétől eltörlik a jelenlegi legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó jelentési értékhatárt, azt is jelenti, hogy ezzel a kézi számlatömb használatának lehetősége is megszűnik.

Pedig a szabályozás valójában csak azt eredményezi, hogy az összes, belföldi adóalanynak (vállalkozásnak, egyéni vállalkozónak vagy adószámos magánszemélynek) kiállított számlát be kell küldeni a NAV-nak, függetlenül az áfa összegétől, amelyhez végső soron szükség van az online számlázás használatára, azonban nem zárják ki mellette a kézi számlatömb használatát sem. Ez esetben azonban a számlát egyszer ki kell állítani kézzel, majd az adatait digitálisan rögzíteni, ami gyakorlatilag a "dupla számlázás" terhét jelenti a vállalkozásoknak.

Még mindig sokan idegenkednek az online számlázástól

A kutatás alapján a jelenleg kizárólag kézi számlatömböt használók több mint fele nem is tervezi bevezetni a vállalkozás mindennapjaiba az online számlázást a következő fél évben. Ehhez részben az is hozzájárulhat, hogy sokan nem ismerik az új jogszabályt.

A Számlázz.hu tapasztalatai alapján ez az arány a következő hónapokban még változhat: az előző években is az volt a tendencia, hogy sokan nem tervezték használni az online számlázót, végül aztán mégis nagyobb volt a növekedés ügyfeleik körében, tehát olyanok is áttértek, akiknek eredetileg más terveik voltak.

Azoknak, akik már most az online számlázóra való átállást tervezik, csaknem fele váltana azért, mert jogilag kötelező lesz az adatszolgáltatás, egyharmaduk mondta, hogy úgyis minden számlát rögzíteni kell majd a NAV-nak, így az online számlázás segítene ebben, és negyedük vallott úgy, hogy szerintük az online számlázással kényelmesebb lesz a számlák kiállítása, illetve tárolása. De szerepel még az átállás indokai között, hogy a vállalkozók szerint gyorsabb az online számlázóprogrammal a számlák kiállítása, a kitöltést ellenőrzi a rendszer, ezért nem lehet hibázni, nem beszélve arról, hogy - mivel az alap szolgáltatások ingyenesek - olcsóbb, mint a számlatömb használata.

A változás pedig hamarosan mindenki számára elkerülhetetlen lesz, hiszen - bár egyelőre a számlatömbök maradnak - kénytelen lesz mindenki elektronikusan megoldani az online jelentési kötelezettség teljesítését.