Így igényeljen olcsó hitelt az interneten!

A koronavírus előtt a hazai bankok sorban rukkoltak elő az online igényelhető személyi kölcsönökkel, a koronavírus azonban megakasztotta ezt a folyamatot - írja a Bank360.
Herman Bernadett, 2020. május 28. csütörtök, 15:47
Fotó: Shutterstock

A jelenlegi feltételek alapján úgy tűnik, hogy a szigorúbb hitelbírálat az online hiteligénylésre is hatással van, de olyan bank is van, amelyik az elmúlt hetekben indult el a szolgáltatással. A portál 100 százalékban online elérhető személyi kölcsönnek azt tekinti, ha az igénylés során nem kell bemenni a bankba. Ezen belül viszont eltérhetnek a banki folyamatok: van, ahol csak azok igényelhetik a kölcsönt, akiknek van számlájuk az adott banknál, máshol pedig mindenki számára adott a lehetőség.

Más dokumentumok is kellenek

A banki ügyintézés mellett a legfontosabb dokumentumot is be lehet szerezni online. A NAV-tól február óta igényelhető online keresetkimutatás azonban nem az aktuális, hanem a két hónappal korábbi állapotot mutatja. Ezt a bankoknak kockázatos lehet elfogadni, különösen a pandémia idején - nem véletlen, hogy a bankok zöme 30 napnál nem régebbi munkáltatói jövedelemigazolást kér az igénylőktől.

A koronavírus járvány miatt hozott intézkedések a fogyasztási hiteleket, így a személyi kölcsönöket és az autóhiteleket is érintették: 2020. december 31-ig maximum 5,9 százalékos THM-mel érhetőek el ezek a termékek. A THM-plafon a bankokat is óvatosságra intette, ami szigorúbb feltételeket eredményezett. A hitelintézetek ebben is eltérnek: van, ahol az igényelhető hitelösszeget vagy a futamidőt csökkentették, van, ahol magasabb jövedelemre van szükség, mint korábban, máshol pedig számlanyitáshoz kötik a hiteligénylést. Különösen az utóbbival összefüggésben tapasztalják azt a portál szakértői, hogy az online igénylés kevesebb esetben érhető el, mint a járvány előtt.

Hét banknál van ilyen

Jelenleg hét olyan bank van, ahol online személyi kölcsönt lehet igényelni, a feltételek azonban eltérőek. A Cofidis és a Cetelem jövedelemátutalás nélkül kínál online személyi kölcsönt. A Cofidisnél az online igénylésnek három különböző módja van: választhatja az ügyfél a videós azonosítást szóbeli szerződéskötéssel, elektronikus aláírással és hagyományos szerződéskötéssel is.

Egyik esetben sem kell kimozdulnia otthonról, az utóbbi esetben viszont ki kell nyomtatni és postán kell elküldeni az aláírt szerződést - emiatt a folyósítás kevésbé gyors a másik két módhoz képest. A Cetelemnél nem lehet kikerülni a postai ügyintézést: a bank postán küldi ki a papírokat, és visszaküldeni is így kell mindent az aláírás után, beleértve a szerződést és az igényléshez szükséges dokumentumokat is.

A CIB Banknál a mobilapplikációt használva elérhető az online igénylés a meglévő ügyfelek számára. Számukra a hitelfelvétel akár néhány perc alatt kivitelezhető. Az új ügyfelek számára jelenleg nem elérhető az online igénylés a weboldalon keresztül, ennek a megvalósításán dolgozik a hitelintézet.

Csak saját ügyfélnek

Az OTP Banknál netbankos hozzáférésre van szükség az online igényléshez, ehhez kötelező a számlanyitás, amit akár online is intézhet a kliens. A jó hír az, hogy a számlanyitás után viszont egyszerűen intézheti az igénylést, mivel a folyamat minden lépése online történik. A folyósítás pedig gyors, pozitív hitelbírálat esetén mindössze két óra alatt hozzájuthat az ügyfél a pénzhez.

A K&H Bank és az Erste Bank jelenleg kizárólag a saját ügyfeleinek biztosítja az online hiteligénylés lehetőségét. A K&H-nál netbankban és a mobilapplikáción keresztül, az Ersténél pedig a netbankban tudnak online személyi kölcsönhöz jutni, ha az előminősítés alapján arra jogosultak.

A Budapest Banknál a napokban vált gördülékenyebbé az igénylés menete. Az előzetes kalkuláció a bank weboldalán történik, ezután a részletes igényfelmérést telefonon bonyolítják az igénylővel - a dokumentumok leadása és az aláírás viszont már személyesen történik, tehát nem 100 százalékig online a folyamat. Ez a mód a Budapest Bankos számlával vagy kölcsönnel rendelkező ügyfeleknek érhető el, feltéve, ha a hitel célja nem hitelkiváltás, illetve, ha nincs szükség társigénylő bevonására. A telefonon igényelhető maximális hitelösszeg 5 millió forint.

Szigorítások jöttek

A K&H-nál a járvány előtt még azok számára is elérhető volt az online módszer, akiknek nem a bankhoz érkezett a jövedelmük, ez azonban a jelenlegi személyi kölcsön ajánlatnál nem elérhető. Ugyanez a helyzet CIB Banknál is, ők jelenleg is dolgoznak azon, hogy az új ügyfelek számára elérhetővé tegyék az online igénylést. A járvány előtt közvetlenül a Sberbank is elindult az online igényléssel, de jelenleg náluk sem elérhető ez a lehetőség.

Attól, hogy az online igénylés nem vihető végig minden banknál, még nem jelenti azt, hogy le kell mondani róla. Szinte minden banknál van arra lehetőség, hogy az ügyfél online kalkuláljon, elolvassa a feltételeket, és felvegye a kapcsolatot a választott hitelintézettel, emellett vannak olyan oldalak is, amelyeken több hitelintézet ajánlatát hasonlíthatják össze a hitelt kereső ügyfelek.

HOZZÁSZÓLÁSOK