Az idén 20 éves Marketing&Média kommunikációs szaklap hetedik alkalommal állította össze a hazai digitális piac legmeghatározóbb szereplőinek rangsorát. A 16 fős zsűri által többkörös eljárással összeállított ranglista kapcsán Simon Krisztián, a Marketing&Média főszerkesztője elmondta: a technológiai fejlődésnek köszönhetően a digitális világ folyamatosan alakul, ennek megfelelően idén is sok változás történt a rangsoron a tavalyihoz képest. A főszerkesztő kiemelte, hogy a technológia mellett a tartalomnak is óriási a szerepe ezen a területen, amit jól mutat, hogy idén növekedett az online lapok véleményvezéreinek és főszerkesztőinek a száma a toplistán.

Az idei lista első helyén Kovács Zoltán, a Dentsu Aegis Network ügyvezető igazgatója szerepel. A pozíciójából történő távozását a napokban bejelentő topvezető cégcsoportjának kiemelkedő, 10 milliárdos bevétele is hozzájárult az első hely megszerzéséhez.

Fehér Gyula, a Ustream egyik alapítója került a dobogó második fokára, akinek cégét piaci becslések szerint az IBM 130 millió dollárért vásárolta meg. A Prezi alapítói, Árvai Péter, Somlai-Fischer Ádám és Halácsy Péter idén a harmadik helyet szerezték meg. Negyedik helyen a Szállás.hu ügyvezető igazgatója, Szigetvári József szerepel, aki tavaly még a 25. volt, így ő javított legtöbbet a helyezésén, nem kis részben annak köszönhetően, hogy vállalata duplájára növelte a forgalmát külföldön.

A piac kétharmadát uraló, legnagyobb magyar álláskereső oldal, a Profession.hu ügyvezető igazgatója, Martis István először szerepel a listán, és rögtön az ötödik helyet szerezte meg. A hatodik helyezett az Index főszerkesztője, Dudás Gergely, míg a hetedik helyen Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője végzett.

A digitális szakemberek-tophirdetők kategória a nyolcadik helyen képviselteti magát Barnóth Zoltánnal, aki a GroupM digitális vezetője és az IAB Hungary új elnöke. Palocsay-Zubor Géza, a Schibsted Classified Media Hungary ügyvezető igazgatója szerezte meg a kilencedik helyet. Cége irányítja a Jófogás.hu-t, mely fontos szereplője a hazai apróhirdetési oldalak piacának. A tizedik helyen D. Tóth Kriszta, a wmn.hu alapító-főszerkesztője szerepel, a hölgyek közül ő végzett idén a listán a legelőkelőbb helyen.

A digitális piacon a technológia mellett a tartalom szerepe sem kerülhető meg, ezt mutatja a főszerkesztők számának növekedése a tavalyi összeállításhoz képest. Az idei listán ebben a kategóriában Szabó Zoltán (Index2), Bodoky Tamás (Átlátszó.hu), valamint Rácz Brigitta (Femina.hu) szerepelnek még.

2016-ban a topvezetők is erősítették pozíciójukat a digitális piacon, a tavalyi 4 helyett 7 szereplő képviseli a kategóriát a listán. Az új médiaplatformok befolyásának erősödését jelzi a YouTube hazai menedzserének, Bíró Pálnak a 13. helyezése.

(Képünk illusztráció.)