Teljes a káosz a magyar cégvilágban

Az természetes, ha egy cég életpályája során kinövi irodáját, vagy új befektetők, tulajdonosok kerülnek a vállalkozáshoz. A hazai cégadat változások száma ugyanakkor már néha extrém méreteket ölt - állapította meg Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.
Domokos László, 2018. november 7. szerda, 09:36
Fotó: Napi.hu

2500 székhelyváltozás, 10 ezer tulajdonosváltás, 1 ezer főtevékenység váltás, 700 cégnév változás és több tízezer egyéb cégadat változás alkot egy átlagos hónapot a cégvilágban.

Mintegy 530 ezer cég működik jelenleg Magyarországon, ami elég magas szám a lakosság számához viszonyítva, ugyanakkor még ehhez a magas cégszámhoz viszonyítva is azt lehet mondani, hogy rendkívül turbulensen változnak a hazai vállalkozások belülről is.

A hazai vállalkozások több mint 12 százalékánál van évente tulajdonosváltás, tehát még az egyik legmeghatározóbb cégtulajdonság is gyakran cserélődik - mondta az Opten szakértője. De nemcsak a tulajdonosok cserélődnek, az aláírók is hasonló arányban változnak, tehát az adatok alapján átlagosan 7-8 évente kicserélődik a teljes hazai cégbázis menedzsmentje. Természetesen az átlagból nem lehet egyértelmű következtetést levonni minden hazai cégre, vannak hosszú távon állandó tulajdonosi szerkezettel és állandó főtevékenységgel rendelkező vállalkozások is.

A nagy fluktuáció pozitív értelmezésben a változásra való képességet, a fejlődést jelenti, negatívabb értelmezésben ugyanakkor bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot visz a gazdaságba.

Szép számmal találni a cégek között notórius nyughatatlanokat is. Idén az első 10 hónapban például 300 cégnél már legalább 4-szer változott a tulajdonosi szerkezet. De olyanok is bőven akadnak, akik a cégük főtevékenysége mellett nem tudják hosszú távon letenni a voksot. Még nincs vége az évnek, de már 33 cég váltott 3-nál többször főtevékenységet - derül ki az Opten összesítéséből.

HOZZÁSZÓLÁSOK