Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss adatok alapaján 2018 egészében 75 558 egyéni vállalkozás jött létre, emellett "csak" 35 828 szűnt meg, így az egyéni vállalkozások száma jelenleg 496,6 ezer. A tendencia egyértelmű, így néhány héten belül fél millió fölé emelkedik a magyarországi egyéni vállalkozások száma.

A gazdasági forma népszerűsége az alacsony adminisztrációs költségeknek, a gyors vállalkozásindításnak és a vállalkozási formát egyre jobban támogató jogszabályi környezetnek köszönhető - véli az Opten szakértője. 2019-ben például az alanyi adómentesség kiterjesztése adhat újabb lökést az egyéni vállalkozási forma választásának.

Rövid távon kétségtelenül segíthet a gazdaságnak a sok új vállalkozás, hosszú távon azonban a sok mikrovállalkozás még problémákat okozhat rendszerszinten. Jelenleg a legnagyobb probléma az egyéni vállalkozókkal, hogy az alacsony adminisztrációs szint egyben alacsonyabb transzparenciát is jelent. Az alacsony transzparencia pedig kockázatokat vihet a partner vállalkozások életébe.

Ugyan látszik némi fejlődés az egyéni vállalkozások beszámolóinak megismerhetőségében is, de a katás (kisadózó vállalkozások tételes adója) adózási formát választó tömegről még mindig keveset lehet tudni.

Az egyéni vállalkozások döntő többsége mikrovállalkozásnak számít, de azért általánosítani itt sem lehet. Akad ugyanis néhány, 1 milliárd forint feletti éves árbevételt produkáló egyéni vállalkozások is Magyarországon.

Ágazatonként jelentős különbségek vannak e gazdasági forma népszerűségében. A cégek számához viszonyítva a legtöbb egyéni vállalkozó az oktatásban, pénzügyi területen, mezőgazdaságban és művészeti területen működik. A számokat abszolút értékben nézve viszont az látszik, hogy építőiparral, kereskedelemmel és szakmai tudományos tevékenységgel foglalkozó egyéni vállalkozások alkotják a tömeget - derül ki az Opten adataiból.

Napi.hu