Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olajipari vállalat csütörtökön londoni befektetői napján számolt be a két éve meghirdetett Mol 2030-as stratégia végrehajtásának eddigi eredményeiről, és frissítette eredményvárakozásait.

A társaság közleménye szerint a kutatás-kitermelés (upstream) üzletág megnövelte középtávú termelési célkitűzését és arra számít, hogy a jelenlegi portfólió 2023-ig naponta 100-110 ezer hordó egyenérték termelésére lesz képes. Az alapot ehhez az Irak kurdisztáni régiójában található Shaikan mező fejlesztési programja, az egyesült-királyságbeli portfólió termelésének hosszabb távon történő fenntartása, valamint a magyar és pakisztáni kitermelést érintő optimalizációs programok adják. A Mol célja továbbá mintegy 350 millió hordó szénhidrogén készlet pótlása 2023-ra.

A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletág további folyamatos hatékonyságnövelése, illetve a 2030-as stratégia első ütemében megvalósítandó projektek 2022-23-ra számottevő mértékben fognak hozzájárulni az eredményekhez. A Mol profitálhat továbbá a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) új bunkerolaj szabályozásából, amely 2020-tól megtiltja a magas kéntartalmat. Mivel a dunai és a pozsonyi finomítóban a fűtőolaj termelése nem érdemleges, a MOL finomítói marzsai növekedhetnek.

A fogyasztói szolgáltatások üzletág EBITDA-ja 2023-ra várhatóan meghaladja az 500 millió dollárt a hagyományos és alternatív üzemanyagkereslet növekedése, illetve a fogyasztói termékek és mobilitási szolgáltatások fokozódó hozzájárulása miatt. A Mol a Fresh Cornerek számát 2021-ig 1250-re növeli, tehát megduplázza. A Mol LIMO flottája pedig teljesen elektromos lesz és 600 gépjárműre bővülhet Budapesten, valamint a szolgáltatás a régióban további 2-3 új városban is elérhetővé válhat - közölték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!