Óraátállítás: ez is fontos szempont

Az óraátállítással egy kisváros egész éves villamosenergia-fogyasztását meg lehet takarítani - mondta Tihanyi Zoltán, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. vezérigazgató-helyettese az M1-en.
Domokos László, 2018. október 29. hétfő, 10:59
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az óraátállítást 1980 óta alkalmazzák, a megtakarítás mértéke azóta érdemben nem csökkent - fogalmazott a vezérigazgató-helyettes az MTI beszámolója szerint.

A Mavir számításai szerint eddig össezsen csaknem 4000 gigawattóra (Gwh) a becsülhető energiamegtakarítás, amely az ország majdnem ötheti átlagfogyasztásával egyenlő. Adataik szerint 2017-ben 80 GWh megtakarítás keletkezett az óraátállításból.

A módszer lényege, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, így lehet a nyári időszámítás időszakában megtakarítást elérni.

A tavaszi átállás után az országos fogyasztási görbe látványosan mutatja az áramfogyasztás csökkenését - tette hozzá Tihanyi.

Az óraátállítás megtartása vagy megszüntetése komplex kérdés, de energetikai szempontból megtakarítást eredményez a módszer. Anyagi előnyökkel is jár, mert a kevesebb világítás miatt a fogyasztók kisebb villanyszámlát fizetnek, másrészt a kevesebb energia-felhasználással a környezetre gyakorolt terhelés is csökkenthető.

Az Európai Parlament felkérésére és a jelenlegi intézkedések értékelésének részeként az Európai Bizottság 2018 nyarán nyilvános konzultációt folytatott, amelyre 4,6 millió válasz érkezett be. Ez az bizottság által szervezett nyilvános konzultációk esetében valaha tapasztalt legmagasabb válaszadási szám. A válaszadók 84 százaléka támogatta az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás megszüntetését.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mufflinca, 2018.10.30 06:24

Nem igazán értem az elméletet, de valószínűleg csak azért, mert magamból és a hozzám hasonlókból indulok ki.
Az, hogy reggel mikor kezd világos lenni, nekem közömbös. Reggel 5-kor kelek és max. 20-30 perc készülődés után 6 órától dolgozom neonfényben egész nap. Ami fontos lenne és érezhető számomra, az az lenne, ha délután minél tovább lenne világos. És ezzel az utóbbival nem csak én, hanem munkaidő kezdettől függetlenül mindenki így van. A délutánt, estét mindenki otthon tölti és nem fél órát él meg otthon, mint reggel, hanem órákat. Akkor főz, mos, takarít, tanul, olvas és szórakozik. Délután kellene minél hosszabbra kitolni a természetes világosságot. Azon lehetne spórolni, de leginkább életminőséget javítani!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Xenador, 2018.10.29 14:08

"A Mavir számításai szerint eddig össezsen csaknem 4000 gigawattóra ... majdnem ötheti átlagfogyasztásával egyenlő... 2017-ben 80 GWh megtakarítás"

Fordítsuk le: a nyári időszámítással egy évben kb. 16-17 órányi átlagfogyasztást spórolunk meg. Teljesen igaz, hogy takarékoskodni kell a pénzzel, energiával, szén-dioxiddal, de ez a nyereség nekem nem meggyőző ahhoz képest, hogy tavasszal is, ősszel is sok embernek hetekig tart, mire egyenesbe tudja hozni a belső óráját. A nyári időszámítás miatt egy órával később kezd hűlni a lakás, nagyjából ennyivel később sikerül elaludni a legforróbb napokon, ennyivel tovább járatja az ember a légkondit, gyaníthatóan nem kevés energiát elfogyasztva rá. Azt, hogy a felnőtt ember a gyerekekhez hasonlóan "csak még egy kicsit" fenn akar maradni, a tévéműsorok és más szórakozási szolgáltatások kihasználják és erősítik, ugyanakkor a reggel munkakezdés ideje elég kevés helyen tolódott későbbre a régen szokásos helyett. (Megjegyzendő, hogy az ún. lépcsőzetes munkakezdés ötlete, a tömegközlekedés terhelésének elosztását célozva, legalább negyven éve született ötlet. De az iskolakezdés ideje továbbra is 8 óra, sőt, negyed 8.)

Én biztos vagyok abban, hogy az óraátállítás megszüntetése hasznos lenne. A régi, Közép-Európai Idő (CET) egész évi használatának visszahozatala összességében sokkal több kedvező élettani-lélektani hatást hozhatna, mint az elég hülye ötletnek tűnő egész évi Nyári Időszámítás (DST). A világításra elhasznált villanyenergia a légkondik és szórakoztató elektronikák fogyasztása mellett valójában egyre jelentéktelenebbé válik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html