Orbán: elérjük az álomhatárt!

A miniszterelnök szerint a 4,5 millió dolgozó ember álomhatárt jelent, míg a munkaerőhiány inkább kellemes probléma. Orbán Viktor a külföldi piacokat meghódító magyar cégeket szeretne látni.
Vég Márton, 2018. szeptember 25. kedd, 12:59
Fotó: AFP

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az egész országot sújtó munkaerőhiány a jó problémák közé tartozik - erről is beszélt a kormányfő a Béres Gyógyszergyár szolnoki gyáránál, ahol kapacitást bővítettek. A munkaerőhiány ugyanis Orbán Viktor szerint még mindig jobb annál, mint amikor az emberek nem találnak maguknak munkát. "Amikor 10 millió emberből 4,5 millió ember dolgozik, ezzel elérjük az álomhatárt. A teljes foglalkoztatottság a cél, és még vannak tartalékaink" - fogalmazott a kormányfő. Szolnokon például 4 százalékos a munkanélküliség.

A miniszterelnök megvonta a választások óta eltelt rövid időszak mérlegét is: 10 üzemet adtak át azóta és ez 2 ezer új munkahelyet teremtett. Ugyanakkor szerinte itt az ideje, hogy a magyar cégek meghódítsák a világot. "A külföldi piacokon is meg kell vetni a lábunkat. Külföldön is erős magyar vállalatokra van szükség, amelyek itthon pariban vannak a nemzetközi cégekkel" - fogalmazott Orbán Viktor.

A teljes foglalkoztatottság régi célja a kormánynak: a 2018. május-júliusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 484 ezer fő volt, 50 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A nyilvántartott álláskeresők száma pedig a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az augusztusi zárónapon 251 300 álláskereső volt, több mint 18 ezerrel kevesebb, mint egy éve.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy hányan vándoroltak ki az országból. A baj ott kezdődik, hogy a migráció mérése módszertanilag nem egyszerű. A kibocsátó országok általában nem rendelkeznek pontos statisztikával a kivándoroltak számáról, így részben kénytelenek a fogadó országokéra hagyatkozni. Azonban ezek sem adnak teljes képet, és gyakran nem áll belőlük rendelkezésre elég friss adat. Az OECD migrációs jelentésében az áll, 2016-ban 85 ezren hagyták el az országot az egy évvel korábbi 99 ezerhez viszonyítva, 2006 és 2015 között pedig évente átlagosan 65 ezer magyar próbált szerencsét külföldön.

Képünk forrása: AFP Photo/Thierry CHARLIER

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.09.26 16:00

@Borisz1106:
nemreg olvastam egy cikket, ami a market alatt allo ceghalozatrendszerrol szolt, abban szerepelt az, hogy szummazva mar 60%-ban mar allami es onkormanyzati bevetelekbol el a market. es ez a karos egyebkent, hogy ekkora reszet teszi ki az allami megrendeles, gyanitom a tobbi oligarchanal meg ennel is joval nagyobb az allami %, sok helyen 100%-ot elerve.

amikor a versenykeptelenseget emlitettem erre gondoltam, mert allami megrendelesek nelkul a legtobb stromanceg egy titkarno beret nem tudna kitermelni. de lehet tenyleg valamelyik lorinc keze ugyebe kerulo ceggel kellett volna peldaloznom, azon jobban ult volna, csak egy epitoipari cegen konnyebb bemutatni egy ilyen folyamatot, ami a lecsuszast okozza, plane az elotte-utana helyzet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.09.26 14:54

@atombandi: "hat igen, a market zrt pl egy jol mukodo ceg volt, mielott garancsi felvasarolta, nem is merte akkoriban orban az oligarhaira bizni a fradi stadion felepiteset. azota ez a ceg is atalakult, a szakember elmenekultek, innantol mar csak allami beruhazasokon tengodnek. "

Hát ezt meg honnan vetted? A Telekom székházat is a Market építette, most adták át. Emellett a legnagyobb projekt amit csinálnak a BudaPart. Az aztán nem állami beruházás, ahogyan az Apollo Tyres gyára meg a Párizsi Udvar Hotel, Airport Hotel Római Lakópark stb. sem. A Dagályon meg a Vasas stadionon kívül nem is nagyon tudok állami beruházásról amit csinálna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.09.26 14:19

@frikazojd:
hat igen, a market zrt pl egy jol mukodo ceg volt, mielott garancsi felvasarolta, nem is merte akkoriban orban az oligarhaira bizni a fradi stadion felepiteset. azota ez a ceg is atalakult, a szakember elmenekultek, innantol mar csak allami beruhazasokon tengodnek.

bar orbanek azt hiszik, hogy az allami tamogatasok jol megerositik meg feltokesitik a magyar cegeket, valojaban pont a legfontosabb teruleten gyengulnek le, a versenykepessegen. igy hiaba lesznek egy sulycsoportban gazdaasgi szinten a magyar cegek a nyugati cegekkel, megis megbuknak mindenhol. se minoseget nem tudnak termelni, se normalis aron nem tudnak munkat vegezni.

a megoldas a tobb szakember es kevesebb oligarcha lenne, de egyik erdeke a fidesznek. nem marad mas hatra, imadkozni kell, mint erdogan a kamatemeles ellen. az is mekkora vicc volt, edes istenem, az egesz vilag azon rohogott... :)
most orban szallitotta a poent a magyar megszallo vadkeleti multicegek kepet festette a falra, amik igaba dontik a nyugatot, mindegy legalabb a vilag tobbi reszen jol szorakoznak a zsebdiktatoron... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

frikazojd, 2018.09.25 22:04

"külföldi piacokat meghódító magyar cégeket szeretne látni" - hát ahhoz talán nem kellett volna narancsuraknak átjátszani a működőképes magyar cégeket illetve bürokratikusan kivégezni a kisvállalkozásokat. esetleg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.09.25 21:10

"az egész országot sújtó munkaerőhiány a jó problémák közé tartozik"

Naná, pont ezzel, a képzett magyar fiatalok elüldözésével bízta meg gazdája, Soros, a felcsuti tolvaj cigányt, biológiai fegyverét... A népességcsere, azaz a képzett magyar munkavállalók elüldözése "jól", azaz terv szerint halad, az ingyenélő nyuggerek és segílyesek még tapsolnak is hozzá...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html