Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az egész országot sújtó munkaerőhiány a jó problémák közé tartozik - erről is beszélt a kormányfő a Béres Gyógyszergyár szolnoki gyáránál, ahol kapacitást bővítettek. A munkaerőhiány ugyanis Orbán Viktor szerint még mindig jobb annál, mint amikor az emberek nem találnak maguknak munkát. "Amikor 10 millió emberből 4,5 millió ember dolgozik, ezzel elérjük az álomhatárt. A teljes foglalkoztatottság a cél, és még vannak tartalékaink" - fogalmazott a kormányfő. Szolnokon például 4 százalékos a munkanélküliség.

A miniszterelnök megvonta a választások óta eltelt rövid időszak mérlegét is: 10 üzemet adtak át azóta és ez 2 ezer új munkahelyet teremtett. Ugyanakkor szerinte itt az ideje, hogy a magyar cégek meghódítsák a világot. "A külföldi piacokon is meg kell vetni a lábunkat. Külföldön is erős magyar vállalatokra van szükség, amelyek itthon pariban vannak a nemzetközi cégekkel" - fogalmazott Orbán Viktor.

A teljes foglalkoztatottság régi célja a kormánynak: a 2018. május-júliusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 484 ezer fő volt, 50 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A nyilvántartott álláskeresők száma pedig a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az augusztusi zárónapon 251 300 álláskereső volt, több mint 18 ezerrel kevesebb, mint egy éve.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy hányan vándoroltak ki az országból. A baj ott kezdődik, hogy a migráció mérése módszertanilag nem egyszerű. A kibocsátó országok általában nem rendelkeznek pontos statisztikával a kivándoroltak számáról, így részben kénytelenek a fogadó országokéra hagyatkozni. Azonban ezek sem adnak teljes képet, és gyakran nem áll belőlük rendelkezésre elég friss adat. Az OECD migrációs jelentésében az áll, 2016-ban 85 ezren hagyták el az országot az egy évvel korábbi 99 ezerhez viszonyítva, 2006 és 2015 között pedig évente átlagosan 65 ezer magyar próbált szerencsét külföldön.

Képünk forrása: AFP Photo/Thierry CHARLIER