Orbán Viktor lazításokat és szigorításokat is belengetett

A pénteki kormányülésen finomhangolják majd a koronavírus-járvány elleni védekezésben hozott eddigi intézkedéseket - mondta Orbán Viktor kormányfő az állami rádióban. A vírus már az országban van, ezért itthon kell lassítani a terjedését, míg a határzárra azért van szükség, hogy elvágják az utánpótlást.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 4. péntek, 08:18
Fotó: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

Állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát - ezzel a mondattal adta meg az interjú alaphangját Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint hálás lehet az ország Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszternek, mivel a nyári "békeidőben" sem tétlenkedett, folyamatosan dolgozott, hogy felkészülve várjuk a második hullámot. A kormányfő szerint ez már el is érte az országot.

Úgy látja, hogy mindig vannak aggódók, de az a fontos hogy olyanok is legyenek, akik cselekednek, a kettő között jó arányt kell találni. Szerinte most már sok hónapnyi tapasztalatunk van a védekezésben, emiatt is van több egyetértési pont. Minél több ilyen pont van, annál sikeresebb a védekezés, mert ha az emberek egyetértenek, elfogadják az intézkedéseket.

Lesz elegendő kórházi hely

A miniszterelnök szerint sikerült kellő mennyiségű kórházi ágyat teremteni, mert az életek mentése a legfontosabb, valamint az, hogy megteremtsék az iskolák működtetéséhez szükséges feltételeket, és hogy a gazdaság ne csak működőképes maradjon, hanem fel lehessen pörgetni. "A fiatalok felelőssége megnőtt, hiszen nyáron valószínűleg sokan kapták el a vírust. Tartsák be az érvényben lévő szabályokat, azt a keveset, ami van, mert az idősekre hozhatnak veszélyt, nem a saját fejükre" - magyarázta a kormányfő, aki szerint ettől még lesz elegendő kórházi hely, tavasszal jól vizsgázott az egészségügy.

A miniszterelnök három feladatot jelölt ki: az életek mentését - a legfenyegetettebbek, az idősek védelmét -, az iskolák működtetéséhez szükséges feltételek megteremtését és a gazdaság felpörgetését, mert "ha megint le kell állni a gazdasággal, akkor nagyon nehéz helyzetbe fogunk kerülni mindannyian" - idézte a kormányfőt az MTI.

A határzár lezárja a vírus utánpótlási vonalait

Beszélt az utazási korlátozásokról is a miniszterelnök. Eszerint a legfontosabb, hogy a vírus már bejutott az országba, a terjedését le kell lassítani, de az utánpótlás vonalait is le kell zárni. Utóbbival indokolta, miért van szükség a határzárra, amelyet sokan eső utáni köpönyegnek tartanak.

"Pénteken is kormányülés lesz, ott finomítjuk majd a részleteket, hogy minél inkább elérjék "a lehető legnagyobb szabadságot az összes fontos, szükséges korlátozás mellett" - vetítette előre, hogy a hétvégén újabb módosítások jöhetnek a járványügyi intézkedéseknél.

Az EU azt fogja csinálni, amit mi

Mivel a magyarországi határzárat élesen bírálta az Európai Bizottság, figyelmeztetve, hogy a szelektív kivételek alkalmazása az országba való belépéskor sértheti az uniós diszkriminációt kizáró alapelveket, a magyar kormányfő annyit mondott: "mondhatnak amit akarnak, de néhány nap múlva azt fogják csinálni, amit mi. Ezt láthattuk migrációban, gazdaságpolitikában is." (Bár ezzel nem indokolta meg, hogy pontosan miért lettek kivételek a V4-es országok, amikor ezek között van olyan, amelyben rosszabbak a járványügyi mutatók, mint más uniós tagállamokban.) A miniszterelnök szerint a visegrádi országok kommunikációja kifejezetten jó, a legtöbbet ezekből az országokból tudjuk a járvány kezeléséről.

Tavasszal Magyarország védekezett a legsikeresebben

Arról is beszélt, hogy szerinte Magyarország védekezett a legsikeresebben, amit a halálozások száma alapján állít, mert a védekezést "emberéletekben mérik". Példaként a korlátozásokat és a karanténozást minimálisra csökkentő, különutas Svédországot említette, ahol tízszer annyian haltak meg, mint itt. A tesztelésről szólva azt mondta, hogy az a WHO protokollja szerint történik, mert "az sok ország tudását" foglalja össze.

A valósághoz közelebb álló védekezés jön

"Úgy látom, hogy a vírus nem minden településen jelenik meg, ezért nem kell általános szabály" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint nem az lesz, mint tavasszal, amikor egyszerre zárták be az iskolákat, a tanítás beszüntetéséről egyénileg is lehet majd dönteni. Minden esetet megvizsgálnak majd, ha országosan kell átállni a digitális tanrendre. "Rugalmasabb, kifinomultabb, a valósághoz közelebb álló, alkalmazhatóbb védekezés jön majd" - tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint a digitális oktatás - legyen akármilyen fejlett és modern - nem helyettesítheti a személyes tanítást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lezli, 2020.09.07 17:59

@Sikitamiki: orbánnak önálló gondolata nem sok van, csak a szokásos panelok, szólamok. Az meg elég is az idióta szavazóinak, így erőlködnie sem nagyon kell a felcsúti potrohos g.huszárnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sulykaponka, 2020.09.04 13:55

"A fiatalok felelőssége megnőtt... az idősekre hozhatnak veszélyt" - generációs ellentétet szít, bűnbakká teszi a fiatalokat Döbrögi, lassan mindenki bűnbak az országban aki nem kannásboron meg csirkefarháton él.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sikitamiki, 2020.09.04 12:52

@znojmo: "Idióta Führerünk folyton a fegyvereket emlegeti betegesen. Nincsen ennek valami elmebaja? Tartok tőle, hogy igen."
Nem , egyátalán sőt rendkivül okosan használja a propagandát, féljen csak a paraszt, lehetőleg valami országon kivülről jövő fenyegetéstől (brüsszel,migráns,soros,vírus), addig is nyugodtan ül a seggén, és ráhúzza az ikszet legközelebb is a védőangyal Orbánra. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a vírus belül terjed már jó ideje (most meg pláne), de azért lezárták a határokat, merthogy ez KÜLFÖLDRŐL jön. Soros küldte! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.09.04 12:48

@Denden: Goebbels tanulhatna tőlük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.09.04 12:44

@znojmo: nem érted a szlenget, mert nem voltál katona.
te puhány libernyák, te. szimuláns, felmentett, félember. nem szégyelled magad?
:D :D :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html