Kiderültek a részletek Orbán mestertervéről

A legnagyobb titokban tartotta meg szombaton beszédét Orbán Viktor a kötcsei pikniken, de részletek így is kiszivárogtak. A gazdaság a miniszterelnök szerint jó pályán van, közép-kelet-európai tervei vannak az építkezésre. Az önkormányzati választásoktól nem tart, de komoly populista változtatások jöhetnek, például a melegek örökbefogadási rendszerén változtatna.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 8. vasárnap, 13:16
Fotó: MTI Fotó

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a Fidesz belső holdudvara előtt mondta el éves beszédét Kötcsén. A sajtó ezen nem lehet jelen, sőt a meghívottakat is titoktartásra kötelezik. Nem meglepő, hogy a kormánytagok egy-egy szóval jellemezték, mi is hangzott el: Pintér Sándor belügyminiszter például csak annyit mondott, "jó beszéd volt". Ennek ellenére pár részlet így is kiszivárgott, amelyeket az Index foglalt össze.

A legfontosabb az, hogy a kormányfő - és a Fidesz elnöke - kevés szót ejtett a magyar gazdaság helyzetéről, így inkább csak arról beszélt, hogy a Kárpát-medencére kell kiterjeszteni a terveket. Így javítható a határon túli magyarok helyzete, mert a környező országokkal közösen megtervezett beruházások révén érdekeltté lehet más országok kormányait is, hogy segítsék a nemzetépítést. Utóbbi szót választotta a miniszterelnök a stratégiát jelző szónak is.

Minta projektekként a Budapest-Kolozsvár és a - szakértők szerint drága és soha meg nem térülő - Belgrád-Budapest vasutat jelölte meg. (Az utóbbi ráadásul kínai pénzből valósulna meg.) Terv az is, hogy minden autópályát a határig vinnének el 2022-ig. Így a miniszterelnök szerint még gyorsabb lesz az összeköttetés a határon túli területek magyarságával.

A családtámogatás lesz az új migráció?

Külön megdicsérte Orbán - az Index szerint - Novák Katalin családügyi államtitkárt, akiben annyira megbízik, hogy tavaly óta a politikus a Fidesz alelnöke is. A kormányfő szerint a demográfiai helyzet és a családpolitika továbbra is kiemelt politika marad. "Orbán Viktor szerint ha egy nemzet eltűnik, akkor az pótolhatatlan. A migráció helyett jobb életszínvonalat kell adni a gyermeket nevelőknek" - foglalta össze a portál az elhangzottakat.

Viszont ezen területek menték két populista kérdést is napirendre vesz a kormány: szerinte az azonos nemű párok örökbefogadását illetően "van egy joghézag", amivel vélhetően arra utalt, hogy valamiféle korlátozás jöhet, bár ezt konkrétan nem mondta ki. A másik új terület, amelyről beszélt a kormányfő, a drogfogyasztással kapcsolatos jogi szabályozás megváltoztatása lesz. Itt egyértelműbb, hogy szigorítás jön, nem enyhítés.

Kikre számíthat Magyarország?

Az elmúlt hetekben két szék között a pad alá esett Matteo Salvini és pártja a Liga. Orbán szövetségese lényegében megbukott Olaszországban, miután szabotálni kezdte az olasz szélbalos párttal, az Öt Csillag Mozgalommal közös kormányzást. Végül Conte miniszterelnök pártja a mérsékelt baloldalon talált szövetségeseket, így Salvini számításával szemben nem lesz előrehozott választás, amelytől azt várta, hogy az ő győzelmével zárul. Ellenzékben sincs könnyű dolga, mert kiderültek szuverenista pártja orosz kapcsolatai és moszkvai pénzelése.

Orbán Viktor így is számol Salvinivel: ez - és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár - bukása csak átmeneti vereség az úgynevezett "nemzeti erők" számára. Az EP-választás előtt még a magyar politikus áttörést várt a jobboldali populistáktól, de most ki is mondta, hogy ez elmaradt. Ezt akkorra várja, ha Salvini győzni tud.

A miniszterelnök úgy látja - ahogy elemzők is -, hogy Angela Merkel és Németország súlytalanabb lett Európában. Ezért szerinte részben az okolható, hogy a CDU-CSU szövetség rég óta koalíciós kényszerben van.

Az önkormányzati választás

Tarlós Istvánra figyel a Fidesz, de nem igazán tartanak a választási vereségtől október 13-án. Orbán szerint a jelenlegi főpolgármester Budapesten sokkal több szavazót tud maga mögött, mint a Fidesz.

A kormányfő a 2022-es választások előtti időszaktól azt várja, hogy maradjon még harci kedv a pártjában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Edebacsi, 2019.09.10 08:51

A csaláRdtámogatás az első!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.09.10 04:37

@Zsaba: van egy olyan érzésem téged mutogatni kellene iskolákban, állatkertekben, ott ahol sok fiatal megfordul, a nyakadban ezzel a táblával: "ha nem tanulsz te is erre a sorsra jutsz"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2019.09.10 00:03

Nem ártana most már egyszer s mindenkorra rögzíteni, hogy A POPULISTA, AZ A FASISZTÁNAK AZ EUFEMIZÁLT SZINONIMÁJA.... Jó, tudom a kis gügye birka ezzel sem megy sokra, mert ezt a keresztdefiníciót sem érti, viszont épp ezért jó volna már befejezni az ellenzék részéről is a képmutató hiábavaló polkorrekt szövegelést, amit szarbán már vagy 8 éve kijelentett, hogy részéről vége a polkorrekt retorikának...aztán befejezte az objektív sajtóval is való kapcsolattartást, majd már programot sem írt... stb stb De ezeket is mind meg lehetett csinálnia, a sok agyhalott nem fogja fel, hogy EZ NETTÓ FASIZMUS (a populizmust meg nem értik mit jelent, nagy része a birkatömegnek keveri a popzenével), sőt csak azért nem nácizmus teljesen, mert ad egy ugyebár nem német (bár gazdaságilag németbarát egyébként), továbbá nyílt terror nincs... (de nem nyíltan különféle módszerekkel, pl közjóléti intézmények és szolgáltatások tudatos lerontásával ugyanúgy népirtás megy mint a nácizmus alatt... évente alsó hangon 50 ezer magyart irt ki az orbánmaffia, miközben sír a szája, hogy fogy a magyar.... millió körüli már az elmenekülők száma, tehát minden idők legnagyobb magyar exodusza zajlott le az orbáni vészkorszak alatt, de ez sem baj, ezt sem fogják fel... szarbánnak egy nagy előnye van, nem érti az internetet, tojik is rá és nem érti a sajtó társadalmi funkcióját, csak annyit "fog fel" belőle, hogy rossz dolog, be kell kebelezni és hatástalanítani (ezt nagyjából meg is tette már)... TEHÁT TESSÉK SZÍVES KORREKTEN A POPULISTA HELYET, A FASISZTA SZÓT HASZNÁLNI, HOGY KÖZÉRTHETŐ LEGYEN A DOLOG...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2019.09.09 11:22

@Nyugatos_szolasszabadsag: Nálunk a fidesz posztkomcsi rabló párt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.09.09 11:07

"Orbán szövetségese lényegében megbukott Olaszországban"

Ennyire egybites gondolkodást még egy újságírótól sem várnék......szomorú
Az Olaszoknál most állt össze az ottani "elitellenes" SZDSZ az MSZP-vel. Pont az történt, amivel itthon is megpecsételte a sorsát mindkét posztkomcsi párt. Salvininek csak nőttek ezzel az esélyei a fél év múlva esedékes választáson az egyedüli kormányalakításra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html