Orbán Viktor elmondta a feltételeit az uniónak

Igazságtalan az a javaslat, amelyet a távozó Európai Bizottság készített az Európai Unió következő költségvetéséről, és mi "igazságot akarunk" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Kohézió barátai csúcstalálkozón Párgában, amelynek elején a visegrádi országok (V4 - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei egyeztetettek.
Szabó Dániel, 2019. november 5. kedd, 12:08
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az a tervezet, amelyet ma Európa-szerte vitatnak, a most távozó bizottság javaslata, és annak minden hibáját magán hordozza - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélés után.

Jelenleg ugyanis a finn EU-s elnökség célja az, hogy a jogállamisághoz kössék az uniós források elosztását. "Szükségünk van arra, hogy emeljük a klímapolitikák támogatását, szolidaritásra van szükségünk a migráció terén, és biztosítanunk kell, hogy a jogállamiságot minden tagállamban tiszteletben tartsák" - mondta el épp Prágában szeptember végén Antti Rinne finn miniszterelnök.

A magyar kormányfő viszont kedden arról beszélt, ahhoz, hogy a költségvetés igazságos legyen, négy dolognak kell változnia: a rebate-ek (visszatérítések) rendszerét meg kell szüntetni, mert ha újraszámolják a rebate-eket is figyelembe véve, hogy melyik tagállam, mennyit fizet be a saját nemzeti össztermékéhez képest, teljesen igazságtalan képet kapunk.

Azt is figyelembe kell venni, hogy amit a közép-európaiak forrásként kapnak, annak nagy része visszamegy a nyugati tagállamokhoz, és ennek meg kell jelennie az előterjesztésben - érvelt Orbán, aki szerint az is igazságtalan, hogy a kohéziós forrásokat csökkenteni akarják úgy, hogy "minél szegényebb valaki, annál több pénzt vesznek el tőle, és minél gazdagabb valaki, annál kevesebbet". Úgy vélte, az is szükséges, hogy növeljék a rugalmasságot, a bizottsági javaslat "az ellenkező irányba halad", és ez a költségvetés egyre rugalmatlanabb lesz.

"Ennek ellenére is optimisták vagyunk" - mondta, azzal érvelve ezt meg, hogy a V4-ek nagy szerencséjére két volt pénzügyminiszter is van a visegrádi miniszterelnökök között.

A K+F a legrosszabb rendszer

A kutatás-fejlesztés támogatásáról szóló Horizont program az egyik legigazságtalanabb, mert a forrásainak 95 százaléka a régi tagállamokhoz jut, és csak 5 százaléka kerül az újakhoz. "Itt valami nemzeti elemet be kell vezetni" - mondta.

Hasonló a helyzet a klímasemlegesség tekintetében is: kiszámolták, ahhoz, hogy 2050-re a magyar gazdaság karbonsemleges legyen, minden évben a GDP 2,5 százalékát kell a gazdaság átalakítására fordítani, míg ugyanennek a célnak az elérésére Hollandiában 0,5 százalékot - magyarázta Orbán.

Nyilvánvaló, hogy az általános gazdasági fejlettségi szint meghatározó abban, hogy milyen terhet jelent a karbonselmeges gazdaság elérése. Magyarország készen áll arra, hogy 2050-re karbonsemleges gazdasága legyen, de "szeretnénk látni ennek a finanszírozási forrását igazságos alapon a költségvetésben" - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint akármelyik pontján nyúlnak a költségvetéshez, "az a baj vele, hogy nem igazságos". "Mi egy fair és korrekt költségvetést szeretnénk" - fogalmazott a kormányfő.

Az EU bővítéséről a miniszterelnök elmondta, hogy a V4-ek csalódottak, hogy nem kezdik meg a tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, ezért fel kell gyorsítani az egyeztetésekkel azokkal az országokkal - Szerbiával és Montenegróval -, amelyekkel már megkezdték a folyamatot, hogy valamelyest enyhítsék ezt a rossz döntést, és "a bővítés gondolata ne enyésszen el".

Mi az a Kohézió baráti csoport
A Kohézió barátai csoport 2005-ben jött létre lengyel kezdeményezésre, hogy képviselje a kedvezményezett tagországok érdekeit a nettó befizető országokkal szemben, ráirányítsa a figyelmet a kohéziós politika aktuális kérdéseire, összehangolja az álláspontokat és rendezze a vitákat.

A csoport tagjai először 2012-ben üléseztek Bukarestben.

A szervezők tájékoztatása szerint Prágába várják Bulgária, Észtország, Horvátország, Magyarország, Málta, Lengyelország, Portugália, Szlovénia, Szlovákia vezetőit, továbbá Ciprus, Lettország, Litvánia, Románia, Olaszország, Spanyolország és Görögország képviselőit, valamint Günther Oettinger uniós biztost.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.11.06 22:19

@Zsaba:
LOL
Pont te mondod?
Tudsz mondani egyetlen értelmes mondatot?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2019.11.06 21:40

Még ha el tudna mondani egyetlen értelmes mondatot, de ez a baromi sok sok éve eszelős pszichopata náci hazaáruló dilettáns idióta hazug baromságokat zagyvál folyamatosan... a sok elmebeteg szóvirágában semmiféle értelmes feltétel nem körvonalazódik, szóval ahogy szokták, csak röhögnek szerencsétlen arrogáns pöffeszkedő pukkancs fogyatékos törpén...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2019.11.06 08:34

@znojmo: Most Budapestre gondolsz ??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2019.11.06 08:34

@znojmo: Most Budapestre gondolsz ??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.11.06 01:09

Belekevert egy jo adag demagogiat, de amugy igaza van. Tudni kell elvonatkoztatni a szemelytol, aki mondja. A fo problema, hogy az eu-nak nincs bevetele, csak felajanlasai. Aztan ebbol osztogat, ha van. Jarjuk kicsit korbe a temat.

1. Kohezios alap. Mi ez, mire szolgal? A fejletlen regiok felzarkoztatasara. Kurvara igaza van, amikor azt mondja, hogy ezzel kinyirjak azt, amire letrehoztak. Melyik unios politikus allt ki, hogy 2021-tol mar egyaltalan nem tartjak fontosnak a felzarkoztatast? Hanyan is mondtak ezt? Senki? Hmhm.

2. Teletosztak klimavedelmi meg migranscsomagokkal a pakkot, amibol osztogatnak. Ezert kell megkurtitani a kohezios alapot. Erre kulon celbefizetes, vagy ado kene fedezetkent, nem pedig egy masik forrast megcsapolni.

3. Abban az unionak van igaza, hogy akik mar masfel evtizede kapjak a tomenytelen penzt es latvanyosan emelkedik a gdp-juk, azoknak egyre kevesebb fog jarni. KKE regioi ilyenek.

4. A K+F 95%-a nyugat europai orszagoknal landol. Ez magyarorszag szegenysegi bizonyitvanya. Nem a felteleket kell megvaltoztatni, hanem a magyarorszagnak kene felnonie a feladathoz. Tele van (volt) az orszag egy csomo joravalo, tehetseges emberrel. Miert nem all mellejuk az allam penzzel es aparatussal segiteni, hogy palyazni tudjanak? Nem basztatni kell az egyetemeket, hanem az ott meglevo knowhow-t felhasznalva palyazni.

5. Leallt a gdp novekedes a spanyoloknal es az olaszoknal. Kozben meg a KKE regio 5% felett novekszik. Ertheto, hogy delre akarnak forrasokat csatornazni. Ezert a migrans csomag, mert az pont targetalja ezeket az allamokat. Senkinek ne legyen ketsege, nem a migransoknak kuldik azokat a penzeket, hanem a deli gazdasagokat akarjak felporgetni ugy, hogy azert ne latszon ki a lolab, hogy a KKE regional fejlettebb allamok fele emelik a penzeket. Ez a fedosztori.

Az egesz felszolalasnak akkor lett volna ertelme, akkor lett volna eloremutato, ha elmondja a cig@ny nemcsak azt, hogy mit es miert nem, hanem azt is, hogyan lehetne jobban csinalni. Peldaul felvetni, hogy az afa 5%-a legyen az unios koltsegvetese. Egybol mindenki a fogyasztasa aranyaban jarulna az unios koltsegekhez. Az ujraosztast pedig a parlament megszavazza. Egybol kiderulne, hogy az kepviseli-e jol az orszag erdekeit, aki mindenbe belekot, vagy aki kepes engedmenyekre az egyuttmukodes javara. Mert az viszonozni szoktak. Talan lehet azert "nem jutott eszebe" ilyennel elojonni.

A problemat jol azonositja, tobbnyire akcaeptalhato is az allaspontja, megse hallja senki. Mert mar mindenki suket attol a csatazajtol, amit 1 evtizede folytat. Ugyanaz a szisztema, mint a valasztason. Mar hiaba irjak a hirhedt lakajmediaban, hogy kurvaznak meg drogoznak a kepviselok, mar megszoktak az emberek, hogy a fele sem igaz, es azt is el kell osztani kettovel. Hiaba mond most igazat, vagy korrektet, mar senki nem hisz neki. Igy is meg lehet bukni politikuskent, szovetsegesek nelkul, semmit nem lehet elerni. Marpedig az o szovetsegesei vagy periferain vannak, vagy a vilag masik felen. Ez eltaktikazta.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html