Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt évek komoly küzdelmet jelentettek Magyarország számára, hogy visszataláljon a gazdasági növekedéshez a 2010-es kormányváltás után - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben.

Eljött az idő, hogy Magyarország és az európai bankszektor együttműködésében új fejezet kezdődjön. Ennek részeként a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tulajdonrészt vásárol az Erste Bank Hungary Zrt.-ben - mondta Orbán, miután az erről szóló megállapodást aláírta Suma Chakrabarti az EBRD-elnökkel és Andreas Treichllel, az Erste Group Bank AG vezérigazgatójával. A magyar állam 15 százalékos részt vásárolhat - amennyiben az árban sikerül megegyezni. A tervek szerint az EBRD is hasonló mértékben szerezne tulajdont. Magyarország túl van azon a időszakon, amikor a nemzeti bankrendszer megteremtése volt a cél. Ma már egy jelentős nemzeti tulajdonú bankrendszer fejlesztésről beszélünk -  mondta Orbán.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a megállapodásban "cserébe" a bankadó csökkentése szerepel - erre több lépésben kerül sor: 2016-2017-ben jelentős bankadócsökkentések jönnek (erre számszerű vállalás is szerepel), ami 2018-2019-ben is folytatódik - mondta Orbán.

A tervek szerint 2016-ban mintegy 60 milliárddal csökken az adó, mivel változik az adóalap (ez jelenleg a 2009-es mérlegfőösszeg) és csökken a kulcs is. Ezt követő években közelíteni kell a magyar bankadó mértékét az európai átlaghoz, bár a szlovákokkal együtt is az élen maradunk - fogalmazott a kormányfő. (Tavaly a költségvetésbe 148,5 milliárd forint folyt be a pénzügyi szervezetek különadójából, azaz így is csak feleződik két év alatt a teher - a szerk.).

A 2014-es mérlegfőösszeg lesz az alap

A megállapodás szerint a 2016-2019 közötti időszakban a bankok 2014 végi mérlegfőösszege alapján mérséklődik a bankadó.  Eszerint 2016-tól a bankadó a mérlegfőösszeg 0,31 százalékára, 2017-től 2018 végéig pedig 0,21 százalékára csökken. Majd 2019-től a bankadót még nagyobb mértékben összhangba hozzák az érvényben lévő uniós normákkal. E cél érdekében a magyar kormány 2015 júniusáig kidolgozza és beterjeszti a megfelelő törvényeket.

Az adó kulcsa jelenleg sávos, 50 milliárd forintos adóalapig 0,15 százalék, efölött 0,53 százalék. Az idei költségvetés 144 milliárd forintos bevétellel számol a bankadóból.

Az Erste érdeklődik a Citi iránt is

Nehéz évek vannak mögöttünk, de inkább a jövőről beszélnénk - fogalmazott diplomatikusan Treichl. Az Erste Group komoly szerepet játszik majd a közép-európai növekedésben, ezért vagyunk aktívak Magyarországon is - mondta a vezérigazgató. A magyar kormány és EBRD ma csatlakozik az Erste Bank Hungary tulajdonosai közé - mondta a bankvezér.

Eddig még nem döntöttük el, milyen formában szállnak be az új tulajdonosok - a cél a, hogy erős lakossági bankká váljon az Erste, a kkv-szektor jelentős szereplőjeként, és piaci részesedését tudjak növelni - fogalmazott Treichl egy újságírói kérdésre. Szavai szerint az Erste érdeklődik a Citibank eladóvá vált kelet-közép-európai érdekeltségei, így a magyar iránt is.

Magyarországon hatékony bankszektorra van szükség - fogalmazott Chakrabarti. Véleménye szerint a hazai és külföldi befektetők számára egyaránt fontos üzenetet küldhet a megállapodás.