Orbán adócsökkentést jelentett be

A magyar kormány a 2016-2020 közötti időszakban négy lépésben csökkenti a bankadót - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben. A magyar állam és az EBRD beszáll a Erste Bank Hungary Zrt.-ben.
Napi.hu, 2015. február 9. hétfő, 16:11
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt évek komoly küzdelmet jelentettek Magyarország számára, hogy visszataláljon a gazdasági növekedéshez a 2010-es kormányváltás után - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben.

Eljött az idő, hogy Magyarország és az európai bankszektor együttműködésében új fejezet kezdődjön. Ennek részeként a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tulajdonrészt vásárol az Erste Bank Hungary Zrt.-ben - mondta Orbán, miután az erről szóló megállapodást aláírta Suma Chakrabarti az EBRD-elnökkel és Andreas Treichllel, az Erste Group Bank AG vezérigazgatójával. A magyar állam 15 százalékos részt vásárolhat - amennyiben az árban sikerül megegyezni. A tervek szerint az EBRD is hasonló mértékben szerezne tulajdont. Magyarország túl van azon a időszakon, amikor a nemzeti bankrendszer megteremtése volt a cél. Ma már egy jelentős nemzeti tulajdonú bankrendszer fejlesztésről beszélünk -  mondta Orbán.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a megállapodásban "cserébe" a bankadó csökkentése szerepel - erre több lépésben kerül sor: 2016-2017-ben jelentős bankadócsökkentések jönnek (erre számszerű vállalás is szerepel), ami 2018-2019-ben is folytatódik - mondta Orbán.

A tervek szerint 2016-ban mintegy 60 milliárddal csökken az adó, mivel változik az adóalap (ez jelenleg a 2009-es mérlegfőösszeg) és csökken a kulcs is. Ezt követő években közelíteni kell a magyar bankadó mértékét az európai átlaghoz, bár a szlovákokkal együtt is az élen maradunk - fogalmazott a kormányfő. (Tavaly a költségvetésbe 148,5 milliárd forint folyt be a pénzügyi szervezetek különadójából, azaz így is csak feleződik két év alatt a teher - a szerk.).

A 2014-es mérlegfőösszeg lesz az alap
A megállapodás szerint a 2016-2019 közötti időszakban a bankok 2014 végi mérlegfőösszege alapján mérséklődik a bankadó.  Eszerint 2016-tól a bankadó a mérlegfőösszeg 0,31 százalékára, 2017-től 2018 végéig pedig 0,21 százalékára csökken. Majd 2019-től a bankadót még nagyobb mértékben összhangba hozzák az érvényben lévő uniós normákkal. E cél érdekében a magyar kormány 2015 júniusáig kidolgozza és beterjeszti a megfelelő törvényeket.

Az adó kulcsa jelenleg sávos, 50 milliárd forintos adóalapig 0,15 százalék, efölött 0,53 százalék. Az idei költségvetés 144 milliárd forintos bevétellel számol a bankadóból.

Az Erste érdeklődik a Citi iránt is

Nehéz évek vannak mögöttünk, de inkább a jövőről beszélnénk - fogalmazott diplomatikusan Treichl. Az Erste Group komoly szerepet játszik majd a közép-európai növekedésben, ezért vagyunk aktívak Magyarországon is - mondta a vezérigazgató. A magyar kormány és EBRD ma csatlakozik az Erste Bank Hungary tulajdonosai közé - mondta a bankvezér.

Eddig még nem döntöttük el, milyen formában szállnak be az új tulajdonosok - a cél a, hogy erős lakossági bankká váljon az Erste, a kkv-szektor jelentős szereplőjeként, és piaci részesedését tudjak növelni - fogalmazott Treichl egy újságírói kérdésre. Szavai szerint az Erste érdeklődik a Citibank eladóvá vált kelet-közép-európai érdekeltségei, így a magyar iránt is.

Magyarországon hatékony bankszektorra van szükség - fogalmazott Chakrabarti. Véleménye szerint a hazai és külföldi befektetők számára egyaránt fontos üzenetet küldhet a megállapodás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

henker, 2015.02.10 10:06

@antiorbanista:


Áz Ertse az egyik legszarabb bank amelyik Magyaro-on lézetik. A barom fidesz bevásárolta magának a csödtömeget, aminek a szanálására már lehet is befizetni (lesarcolni) az államakasszába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2015.02.10 10:05

A bankok különadója csökken, viszont NER birka népség állandó adói megmaradnak.

Hajrá Orbánisztán, hajrá Putyinisztán!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.02.09 22:27

Kiengedték Tsz-elnok-öt, alias Kövesdit és többszáz más álnéven (remenytelen-orbanisztan, kiscamel, Trianon-Tsz, stb stb) őrjöngő elmebeteget a gumiszobából!! Most "antiorbanista" néven jelentkezik, és egyelőre próbálja visszafogni magát, de már tudjuk tapasztalatból hogy ez a lappangó fázis nem sokáig tart nála, nemsokára habzó szájjal, kalimpáló kezekkel és a haját tépve püföli ismét a billentyúket!!! Könyörgöm, ne tiltsák ki, ennyi szórakozás jár nekünk!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antiorbanista, 2015.02.09 20:13

Már nem lepődtem meg, hogy az Erste is befeküdt Viktornak.. a számaik nagyon rosszak.. az elmúlt években halomra zárták be a fiókokat, küldték el az embereket, miközben 2010-ben még arról volt szó, hogy ők lesznek a második OTP.. Nem jött össze.. De nézzük csak, mit is vállaltak. Nagy hitelprogram a következő 3 évben 170 milliárd Ft értékben. Azaz évente 60 milliárd, miközben az MNB 2000 milliárdos programot indított.. Szúnyogcsípés. De hogy melyik három területre? Az is érdekes.

Közalkalmazottak: olcsó hitel a banktól a közszolgáknak, miközben a teljes állami tulajdonú MKB olcsóbban is fog majd tudni hitelezni.

Agrár: haveroknak kell, de nem arról volt szó, hogy ez elsősorban a takarékszövetkezetekre, FHB-ra, MKB-ra hárul?

Energiatakarákosság: na ez a napelemes pluszadók után elég nevetségesnek tűnik, nemhogy a hiperszuper olcsó Paks2 mellett:D De azért ne feledjük, hogy az energiatakarékossági terület egyik legnagyobb szereplője Tiborcz István és üzlettársainak cégei. Honnan is ismerős ez a név? nem is tudom...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Knapp75, 2015.02.09 20:08

@jedddike: Ööö... A bankadó kivezetése nem csak a magyar tulajdonú bankokat érinti vagy érintheti.
Azt egyébként tudtad, hogy ha 15% az államé, akkor 85% másé? :)

Inkább te vagy egyszerű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html