Relaváns piaci szerepre törekszik a Szberbank a Volksbank International kelet-közép-európai leánybankjainak megvásárlása után régiónkban - jelentette be Szergej Gorkov, a pénzintézet nemzetközi tevékenységéért felelős alelnöke, miután a Volksbank International most fogadta el a cégcsoport 2018-ig tartó közép-kelet-európai stratégiáját.

Az elmúlt évben a Szberbank kínai bankok után a 6. legnyereségesebb volt nettó nyereség és első tőkearányos nyereség tekintetében a világban - 27,9 százalékos volt az RoAE-szint. A pénzintézetnek 19 ezer fiókja van, az év végére a hálózat az új érdekeltségekkel már több, mint ezer Oroszországon kívüli kirendeltséggel fog rendelkezni. A Ezek a kirendeltségek több, mint 70 millió lakossági és másfél millió vállalati ügyfelet szolgálnak ki, akik 26 országban ügyletelnek a bankkal. A bank a napokban írt alá egy török bank megvásárlásáról is. A bank hitelállománya 40,3, a betétállomány 24,2 százalékkal nőtt tavaly.

A régióban hosszú távú jelenlétre törekszenek, komolyan hisznek a banki szolgáltatások fejlesztésében. Az elmúlt évben 1,5 milliárd dollárt forítottak modernizációra. Az elsődleges célpont a kisvállalati ügyfelek piaca - valódi egyablakos ügyintézést szeretnének megteremteni, emellett élni akarnak azzal a lehetőséggel, hogy a bank komoly kapcsolatot teremthet a cégeknek kelet-európai (FÁK) piacok felé. Itt a trade finance terület kerülhet előtérbe. Szergej Gorkov tájékoztatása szerint ezen célok összhangban vannak a magyar kormányzati elképzelésekkel - ezt magyar politikusok erősítették meg a velük folytatott tárgyalásokon. Az év végéig a bank 200 millió eurós vállalati hitelkihelyezéssel számol Magyarországon - mondta az alelnök, aki szerint ehhez részben már anyabanki forrás bevonására is szükség lesz. Magyarország Európa központjában van, a magyar és az orosz kapcsolatok komoly fejlődést mutatnak, itt tehát szintén komoly fejlődési lehetőségek vannak. A bank a lakossági területen az online szolgáltatások fejlesztésében hisz - itt 2018-ig tehát az elektronikus banki szolgáltatások felfuttatása a cél.

A Szberbank számára a magyar piac mindazon nehézségek ellenére, amelyek jelenleg jellemzőek rendkívül fontos. A korábbi években a hazai bankpiac olyan mértékben fejlődött, ami mind fejlődésben, mint a nyereségesség terén vonzóvá tette a magyarországi jelenlétet. A Napi Online kérdésére Szergej Gorkov arról beszélt, hogy a mai kormányzati képviselőkkel folytatott tárgyalásokon a partnerek arról biztosították őket, hogy fontosnak tartják az orosz bank magyarországi beruházását. lapunk értesülései szerint az alelnök Orbán viktor magyar miniszterelnökkel konzultált. Értjük a magyar piaci helyzetet, ennek fényében  - és a régiós stratégiával összhangban - most elemezzük, hogy mekkora beruházást hajtunk majd végre Magyarországon az elkövetkező években - jelezte ugyanakkor az alelnök, hogy a beruházás mértéke és ütemezése még kérdéses - szerinte őszre alakulhat ki a magyarországi stratégia. Nem a gyors profitszerzés a célunk - tényleg hosszú távra tervezünk - hangsúlyozta Szergej Gorkov.

A bank legkésőbb 2013. végéig nevet vált - összhangban a Volksbankkal kötött megállapodással.