A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Lapunk értesülése szerint a kormány múlt hét csütörtöki ülésén sem sikerült dűlőre jutnia a Nemzetgazdasági és a Vidékfejlesztési Minisztériumnak a kamarai törvények vitája során az élelmiszeripar és a kiskereskedelem hovatartozásáról. A két tárca nyár óta vitatkozik azon, hogy a két érintett ágazat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vagy a Magyar Agrárkamara (MAK) felügyelete alatt működjön-e.

A vidékfejlesztési tárca továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy egységesen kezelje a teljes termékpályát a termelőktől kezdve a kiskereskedelemmel bezárólag, illetve ahhoz is, hogy az agrárkamara működését a tagoktól beszedett tagdíjból finanszírozza. Ez utóbbi pedig igencsak tetemes összeg lenne, főleg ha valóban érvényesülhet a tárca elképzelése, és az évi 8 millió forint fölötti bevétellel rendelkező vállalkozásoktól a korrigált árbevétel alapján sávosan meghatározott mértékben szedheti be. Ez, tekintve a nagyobb élelmiszer-ipari vállalkozások és a kiskereskedelmi láncok éves árbevételét, akár több millió forint is lehet.

Az évek óta veszteségesen működő élelmiszeripar esetében egyértelműen tovább nehezítené a vállalkozások működését, főleg ha a chipsadó tervezett emelését, a csomagolóanyagok termékdíját, illetve a jelenleg is kidolgozás alatt lévő élelmiszerlánc felügyeleti díjat, valamint a 18 százalékos minimálbér-emelés és járulékai bérköltségeit is számításba vesszük az alapanyagok drágulása, illetve a kiskereskedelemmel folytatott szinte kilátástalan áralkuk mellett. A VM elképzelése kizárta volna a kettős tagság lehetőségét is.

Információink szerint Orbán Viktor miniszterelnök döntése, hogy amíg nincs megegyezés a tárcák között, a kamarai törvények ismét lekerülnek a napirendről. Ezzel az utolsó esélye is elszállt annak, hogy januártól bevezethető legyen a kötelező kamarai tagság, a döntés ugyanis kizárja, hogy legalább az egyik törvény előbb parlament elé kerülhessen.

A patthelyzet feloldása érdekében már az is felmerült, hogy az iparkamara esetében kötelező tagság helyett kötelező regisztrációra tenne javaslatot egy egyéni képviselői indítvány a parlamentben, amely szerint a regisztrációs díj a kötelező tagdíj tervezett 5 ezer forintos összegénél alacsonyabb lenne.