"Ez egy borzalmas sztereotípia, amit nagyon nehéz leküzdeni. Mindent meg kell tennünk azért, hogy belássák, mi nem a gonosz multi vagyunk, hanem egy tisztességes, és egyre magyarabb piaci szereplő" - mondta Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója a portfolio.hu-nak adott interjújában. Elárulta azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy, a bécsi nagykövetségen tartott szimpóziumon, a Spar-csoport egyik tulajdonosának kérdésére is elismerte korábban: tisztában van azzal, hogy a Spar Magyarország az egyik legnagyobb, magyar termékeket forgalmazó hálózat, mivel beszerzési szempontból nincs szorosan hozzákötve annyira az anyavállalathoz, mint egyes versenytársai.

Plázastop: kevesebb beruházás

Arra a kérdésre, hogy a vállalat kitalicskázná a magyar piacon megtermelt profitot az Spar vezetője azt mondta, hogy a tulajdonosoknak soha nem fizettek ki annyi osztalékot, amennyit ők itt beruháztak. Az elmúlt 26 évben közel 1 milliárd eurót költöttek Magyarországon fejlesztésre. Ez rengeteg pénz, ebből a szempontból is jó egy tőkeerős vállalatcsoport részének lenni. A boltnyitások kapcsán, a terjeszkedést korlátozó plázastopról annyit mondott, hogy Nyugat-Európában is vannak korlátozások,

Heiszler Gabriella szerint azonban a külföldi országokban, például Ausztriában annyiban más a helyzet, hogy sok dolog megmarad helyi szinten, Magyarországon ezzel szemben országos, centralizált szerv dönt a boltnyitásokról. Azt is elmondta, ha nem lenne plázastop, akkor több beruházás hajtana végre a Spar és a többi boltlánc is.

Mi a legnagyobb baj?

A teljes kiskereskedelmi szektort érintő munkaerőhiányról úgy fogalmazott: bár most azonnal fel tudnának venni 2-300 embert, ám ez a magyarországi Spar-hálózatban dolgozó 13 ezres létszámhoz képest nem jelentős. Sokkal nagyobb problémát jelent a cégnek a fluktuáció. "Tavaly 40 százalékos fluktuációval dolgoztunk, ami rettenetes. Ráadásul a munkaerő-szerkezetünk felépítése jelenleg úgy néz ki, hogy a kollégák több mint fele minimum 5 éve dolgozik a Sparnál" - mondta az ügyvezető igazgató. Megerősítette amit már korábban - március elején - a Napi.hu-nak is elmondott, hogy a Spar jövő tavasszal nyitja meg az online áruházát. Emellett a jövőben budapesti üzletekben megjelennek az online kasszák.

A cégvezető nem tartja problémásnak és a tulajdonosok szempontjából teljesen logikus választ adott arra, hogy a veszteséges működés tilalmáról szóló törvény miatt valamikor esetlegesen le kell-e húznia a rolót a Sparnak. "Ezt a törvényt én személy szerint kifejezetten szeretem. Amikor elmeséltük a tulajdonosoknak, akkor ők is csak annyit mondtak, ez őket védi, hiszen minden tulajdonos örökké nyereséges vállalatot akar. Nyilván voltak a Sparnak nehéz évei, ezt kár lenne tagadni, de ami a közeljövőt érinti, én ettől nem tartok" - fogalmazott a Spar vezetője. A teljes interjút - amelyben részletesen szó a Spar terveiről, a versenytársakról, a Coopról, a CBA-ról, a Lidlről és az Aldiról is - itt olvashatja.