BUX
39138

Orgoványi takarék: vádat emeltek a vezetőkkel szemben

A Pest Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt vádat emelt az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet két vezető tisztségviselője és két alkalmazottja ellen szabálytalan hitelügyletek miatt, amelyek a pénzintézet fizetésképtelenségéhez vezettek - közölte a Pest Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Szabó Zsuzsanna, 2017. február 16. csütörtök, 10:02

A tájékoztatás szerint a takarékszövetkezet egyik ügyvezető igazgatója 2006-tól olyan hitelezési mechanizmust alakított ki és követett, ami szembement a törvényekkel és a belső szabályzatokkal.

A vádlott a szabálytalan ügyletekkel összesen mintegy 9 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a takarékszövetkezetnek.

A műveletek lebonyolításában a bűnügy további vádlottjai, két férfi és egy nő a takarékszövetkezetnél végzett munkájuk során nyújtottak segítséget.

A Magyar Nemzeti Bank a visszásságok feltárása után 2014-ben a takarékszövetkezet működési engedélyét visszavonta, a takarékszövetkezet felszámolását kezdeményezte - tájékoztatott a Pest Megyei Főügyészség.

Az orgoványi takarék "sikertörténetének" részleteiről a 25 év 25 átverés című most megjelent könyvben talál bőséges hátteret, a vonatkozó fejezet címe: Halászni a zavarosban évtizedeken át.