A fejlesztést - jelképesen nemzeti színű szalag átvágásával - Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Nátrán Roland, az Eximbank Zrt., illetve Reng Zoltán, a Pannonia Ethanol vezérigazgatója indította el a cég dunaföldvári üzemében.

Reng Zoltán a beruházásról tartott sajtótájékoztatón elmondta: az üzem bővítésével a cég megduplázza kapacitását, a kezdeti 220 millió liter után jövőre 450 millió literre növelik a bioetanol-gyártó kapacitást. Ez azt is jelenti, hogy évi 200 ezer tonna helyett 325 ezer tonna magas fehérje tartalmú takarmányt előállítására lesz képes az üzem.

A zrt. jelenleg több mint 600 mezőgazdasági termelővel dolgozik együtt, a bővítésnek köszönhetően ez a szám megkétszereződhet - tette hozzá. Mint mondta, a GMO-mentes fehérjetakarmány távoli kontinensekről importált, kevésbé ellenőrizhető minőségű szójatermékeket vált ki a mezőgazdaságban. Az európai takarmányipar fehérjehiánnyal küzd, míg keményítőből felesleg van, az etanolipar egyensúlyt teremt a kettő között - fűzte hozzá. "A cég ír és amerikai tulajdonosai elégedettek az eddigi eredményekkel, úgy érzik, hogy Magyarországon megfelelő környezetet találtak elképzeléseik megvalósítására" - mondta.

Nátrán Roland megjegyezte, a Pannonia Ethanol 2011-ben 220 millió dolláros - mintegy 50 milliárd forintos - beruházással hozta létre a 600 ezer tonna kukorica feldolgozására alkalmas dunaföldvári üzemet, amelynek nagy hozzáadott értékű termékeinek 96 százalékát exportálják. Szabó László mások mellett arról beszélt, hogy a magyar gazdaság növekedésének erősítéséhez további exportbővülésre van szükség.

Reng Zoltán az MTI-nek elmondta: 33 millió eurós beruházással az üzem területe mintegy 6000 négyzetméterrel bővül, új fermentorok, desztilálló egység, molekulaszűrő, új energiaközpont és takarmányszárító épül, a beruházáshoz az Eximbank ötéves hitelt nyújt. A mostani 120 fős létszám 10-20 dolgozóval bővül, közvetetten ugyanakkor 1200-1300 munkahellyel szemben közel 2000 embernek adnak majd munkát.

A vezérigazgató szerint piacbővüléshez vezet az, hogy az Európai Uniónak a megújuló energia felhasználásáról szóló deriktívája szerint folyamatosan nőnie kell a benzinhez kevert etanol arányának.

A zrt., amely 2013-ban 51,7 milliárd forint árbevételt ért el, idén 180 millió eurós árbevétellel tervez az alacsony alapanyag- és értékesítési árak mellett. A tervek szerint egy év múlva záruló beruházással 10-15 százalékos energia-megtakarítás érnek el, ennek köszönhetően a zrt. eredménye akár megkétszereződhet - mondta a cég vezetője.