Óriás bírságot szabott ki az MNB - így csalt a cég

A Civis Globál Brókerház Zrt. engedély nélkül kezelt portfóliót − állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely 250 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságot. Az azonosított egyéb jogszabálysértésekre is tekintettel a jegybank visszavonta a Civis Globál független biztosításközvetítői tevékenység végzésére jogosító engedélyét is.
Napi.hu, 2014. január 16. csütörtök, 09:20
Fotó: Napi.hu

Még a jegybank jogelődje, a PSZÁF indított piacfelügyeleti eljárást a Civis Globál Brókerház Zrt.-vel szemben (székhely: 1132 Budapest, Váci út 18.), ugyanis a birtokába került iratok alapján felmerült a gyanú, hogy a társaság engedély nélkül végez portfóliókezelés befektetési szolgáltatási tevékenységet.

Az eljárás során az MNB megállapította: a Civis Globál Zrt. valóban portfóliókezelésre irányuló befektetési szerződéseket kötött, melyekben a befektetők azzal bízták meg a társaságot, hogy egyedi megbízásuk alapján saját nevében, a befektetők javára befektetési termékre vonatkozó szerződést kössön. A Civis Globál Zrt. több száz ügyféllel kötött ilyen szerződést, s ennek nyomán milliárdos összegű befektetésre szánt pénzösszeget vett át az ügyfelektől. A Civis Globál Zrt. az ügyfélpénzek egy részét pénzügyi eszközökbe fektette, azaz − rendszeres gazdasági tevékenysége keretében, pénzügyi eszközre vonatkozóan − engedély nélkül portfóliókezelést végzett.

Az MNB csütörtökön közzétett határozatában a Civis Globál Zrt.-vel szemben az engedély nélküli portfóliókezelés miatt 250 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki. A bírság összegét befolyásolta, hogy a társaság jogszabálysértő tevékenységét nagy rendszerességgel, befektetők széles körét érintően végezte. Kihasználta azt a tényt is, hogy az MNB nyilvántartásában biztosításközvetítési tevékenység végzésére jogosult alkuszként szerepel, s így professzionális, engedéllyel rendelkező piaci szereplő látszatát keltette.

Súlyosító körülménynek számított az is, hogy a Civis Globál Zrt. az engedélyköteles portfóliókezelés szabályainak megsértésével negatív hatást fejtett ki a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésére, a tőkepiac tisztaságára, az engedéllyel működő szervezetekre, azok tagjaira és ügyfélkörére (egyúttal jelentős mértékű pénzeszközöket vont el a tőkepiac legális intézményei által nyújtott szolgáltatásoktól). A társaság a piacfelügyeleti eljárás során nem működött együtt a jegybankkal.

Mivel a Civis Globál Zrt. több esetben súlyosan megsértette a független biztosításközvetítőként rá vonatkozó jogszabályi előírásokat és szakmai elvárásokat is, az MNB visszavonta a társaság biztosításközvetítői tevékenységi engedélyét és törölte nyilvántartásából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DornyeiJ, 2014.01.16 13:30

A Brókercégnél elhelyezett pénz igen nagy biztonságban van, ha a cég valódi brókercég, tehát van MNB engedélye. Az utóbbi 10 évben nem fordult elő lopás brókercégnél.

Ahol előfordult lopás, az nem volt brókercég, hanem lopásra létrehozott cég...

http://dornyeij.blog.hu/2014/01/08/befektetes_a_brokercegnel_befektetett_penz_biztonsaga
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.01.16 12:38

250 milla ,OK...majd gondolkodnak ezután...,ha marad cég ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html