Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A konkurens felvásárlásával  a zálogpiacon és az ékszerkereskedelemben is megerősíti pozícióit a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. A vetélytárs Orex cégeinek ( Orex Zálog Zrt., Orex Zálogkereskedelmni Zrt és Orex Ingatlan) megvásárlásával  piacvezető lett a hazai kézizálogpiacon, az ékszerkereskedelemben pedig egycsapásra megduplázta önálló ékszerboltjainak számát.

Az Orex osztrák tulajdonosa, a Dorotheum az elmúlt évek sikertelen "fazonigazítása" után döntött a cég eladásáról. A ma aláírt szerződés értelmében három ékszerbolt került át a BÁV-hoz. A szegedi, debreceni és győri üzletekkel a BÁV megduplázza önálló ékszerboltjainak számát és egyben országossá bővíti ékszerbolt hálózatra tesz szert. Ezek az új egységek a jövő év tavaszáig még a régi név - Orex Zálog Ékszer - alatt futnak majd, de ezt követően új designnal, márkanévvel és árukínálattal folytatják tevékenységüket.

Az átvételt követően nem a korábbi osztrák anyacégtől megszokott kínálattal jelennek meg, fókuszba elsősorban a felső és középosztály igényeinek kielégítése kerül - mondta a Napi.hu-nak Mohl László, a BÁV vezérigazgatója. A boltok jelentősebb átalakítása közvetlenül az átadást követően, így ősz derekán azért sem időszerű, mert az ékszerpiacon is a karácsonyi vásárlási időszak jeleneti a legnagyobb forgalmat.

A BÁV 92 tagból álló zálogházi hálózata 30 "orexes" egységgel bővül Az így létrejött zálogházi hálózat az országban a harmadik legnagyobb egységes pénzügyi szolgáltatást nyújtó lánc - az első OTP és a második Erste mögött. A kibővült zálogházi aktivitás megközelítőleg a hazai piac 35 százalékát teszi ki. (Az Orex picai részesedését 5 százalékra tették tavaly.) A BÁV jelenlegi zálogállománya 12, míg az Orexé 2 milliárd forintot tesz ki. A BÁV első embere nem titkolta, hogy a kibővült hálózatra építve bővíteni fogják a szolgáltatások körét - banki tevékenységet azonban nem kívánnak indítani.

A BÁV hálózatában már eddig is volt értékbecslés, használt ékszer értékesítés és megőrzési szolgáltatás. Ez utóbbi keretében különösen sikeresnek bizonyult az ékszerek megőrzése. A nyári időszakban sokan banki széf helyett BÁV-fiókokban helyezik biztonságba ékszereiket. Ezt vélhetően az is segítette, hogy a banki széfek átlagos 1-4 millió forintos biztosítása helyett a bizományi fiókjaiban tárolt ékszereket a valódi forgalmi értékre biztosították és a szolgáltatás díjazása is a megőrzésre átadott értékhez igazodik.