Az államtitkárral a pénteken jelenik meg az interjú.

Még tavasz elején, a DRB Bankcsoport bedőlése miatt döntött úgy az OBA, hogy áthidaló kölcsönt vesz fel az MNB-től a kártalanítás fedezésére, ugyanis a tavalyi takarékcsődök 10 milliárd forint környékére apasztották a vagyonát. A kölcsön felvételére az akkori hírek szerint három hónapos futamidővel, változó kamatozással, a mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal és állami készfizető kezesség mellett került sor, összege 107 milliárd forint volt.

Az alap kötvénykibocsátással refinanszírozta a kölcsönt. Az OBA tájékoztatása szerint a június 3-án 107,7 milliárd forint összegben 7 évre, negyedéves törlesztéssel, Bubor plusz 1,5 százalékos kamattal bocsátották ki az értékpapírokat. Ez a jelenlegi Bubor mellett évi mintegy 17,3 milliárd forintos éves adósságszolgálatot jelent az alap számára.

Mivel az OBA az MNB legfrissebb stabilitási jelentése szerint jelenleg évi 14,6 milliárd forint díjból gazdálkodik, szükség lehet a díjak megemelésére, ami a jogszabályok szerint a jelenlegi 0,14 százalékkal szemben elérheti a biztosított betétállomány 0,2 százalékát is. Ez az MNB szerint jövőre 24,3 milliárd forintos díjbevételt jelez előre. A Portfolio.hu kérdésére az OBA azt válaszolta, hogy az alap igazgatótanácsa rutinszerűen ősszel foglalkozik a következő évi díjpolitikával.