Óriási az aszálykár a magyar dohányültetvényeken

A tavalyinál kevesebb és rosszabb minőségű dohánytermés várható 2018-ban, az aszályos időjárás miatt országosan átlagosan 10-15 százalékos terméskieséssel számolnak a termelők - közölte Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke az MTI-vel. Gondot okoz a munkaerőhiány is.
Domokos Erika, 2018. augusztus 31. péntek, 16:46
Fotó: Pixabay

"Óriási az aszálykár a dohányültetvényeken", a száraz és forró nyári időjárás elsősorban a nem öntözött területeken jelentett nagy gondot. A Burley-féle dohányfajta esetében nagyon kevés az öntözhető a terület, a Virginia-ültetvényeknek pedig körülbelül 65-70 százalékát tudták öntözni - közölte Bényei Illés.

A jelentős ültetvényekkel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyáron nem volt jellemző az eső, így ahol nem öntöztek a gazdák, ott a termésmennyiség és -minőség is rendkívül gyenge lett. Az ország többi dohánytermő területén inkább a szélsőséges időjárás okozott gondot, a forró nyári napok, valamint a nagy mennyiségű eső váltakozása - közölte a Madosz elnöke.

Az eddig felvásárolt és beváltott dohányokon már látszik, hogy a minőségük is gyengébb lesz a tavalyinál. (A 2017-es magyarországi átlagtermés hektáronként 2,012 tonna volt.)

A szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. termelői várhatóan teljesítik a leszerződött termésmennyiséget, a már beváltott dohánylevelek minősége viszont gyengébb az egy évvel ezelőttinél. A másik nagy felvásárlónál, a nyíregyházi Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Zrt.-nél szeptember közepén indulhat el az átvétel.

Bényei Illés a betakarítás állásáról szólva elmondta, a munkákkal körülbelül három héttel előrébb tartanak a tavalyi évhez viszonyítva, viszont a dohány érettségéhez képest lemaradásban vannak a termelők, mivel az aszály előrehozta a dohány érési folyamatait. Emellett nincs annyi dohányszárító, mint amennyi dohányt le kellene törni.

A másik nagy gond a munkaerőhiány, szavai szerint mára "tarthatatlanná" vált a helyzet, nincs elég idénymunkás. A dohánytermelők Romániából és Ukrajnából kénytelenek munkaerőt toborozni a betakarításhoz, a magasabb bérek azonban megdrágítják a termelési költségeket, a külföldi idénymunkások munkájának minősége pedig gyengébb az elvártnál - fogalmazott az érdekképviseleti szervezet vezetője.

A gépi betakarítás sem megoldás erre a problémára, mert a viszonylag drága kombájnok beszerzését nem támogatják ebben az uniós költségvetési ciklusban, emellett a helyi terepviszonyok sem kedvezőek a gépek használatára.

Magyarországon 2018-ban tavalyhoz képest százzal kevesebb, összesen 753 termékértékesítési szerződést kötöttek a termelők és a feldolgozók. A 3258 hektár beültetett dohányból 2597 hektáron Virginia, 661 hektáron pedig Burley terem. 2017-ben 3380 hektáron termett Virginia, 692 hektáron pedig Burley-féle dohány - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.31 17:22

Azaz, ismét bebizonyosodott, hogy ebben az országban kizárólag addig működik bármi is, amíg a mutyielvtársak hozzá nem nyúlnak. Már egész ágazatok tűnnek el, egész szakmákkal együtt, ebből az ócska, lezüllesztett, szétlopott mutyiországból, ahonnan menekül aki tud.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.31 17:17

Sz@rrá adóztatták a mutyielvtársak a cigit is meg a munkát is, hamarosan megszűnik ez az ágazat is, aztán importálhatjuk jó kemény euróért a cigit is.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html