Alexander Dodds elmondta: a Mol szeretne további kitermelési engedélyeket szerezni többek között az északi-tengeri mezőkön. Az idei első negyedévben zárul le az az ügylet, amelynek keretében a Mol kitermelési engedélyeket vásárolt a Wintershall Norge cégtől 375 millió dollárért (csaknem 83 milliárd forint) az Északi-tenger brit szektorában.

Emellett az üzleti tervben leírtak szerint organikus - nem felvásárlásokon alapuló - növekedést szeretnének elérni, de további akvizíciókat is terveznek az Északi-tengeren, Oroszországban, esetleg Pakisztánban és Angolában - mondta el Alexander Dodds.

A magyar társaság célja, hogy 2018-ra napi 170-180 ezer hordóra növelje a kitermelés volumenét, amely szeptember végén napi 101 ezer hordó volt.

Az ügyvezető igazgató elmondta: a Molnak ellensúlyoznia kell a csökkenő magyarországi és horvátországi kitermelést "azzal, hogy másutt talál növekedési lehetőségeket". Hozzátette, a stratégiai cél, hogy a tartalék/kitermelés arány meghaladja a 100 százalékot, vagyis a kitermelés volumene meghaladja a tartalékokét. Ehhez évente 10-15 százalékkal kell növelni a kitermelést - mondta.

A Reuters idézte Pletser Tamást, az Erste bank elemzőjét, aki azt mondta: a napi 170-180 ezer hordós cél "nem lehetetlen, de nagyon keményen kell dolgozni érte" .