Óriási bírság az ING-nek

Miután az ING alapkezelő több milliárd forintnyi költséget vont el jogsértően az önkéntes- és magánnyugdíjpénztári tagjaitól, a PSZÁF kétszázmillió forintra bírságolta a céget.
NAPI, 2012. október 19. péntek, 09:40
Fotó: Napi.hu

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2008 januárjáig visszamenőleg vizsgálta az ING alapkezelőjénél az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárának pénztári vagyonkezelése során fölmerült költségek jogszerűségét. A PSZÁF szerint az alapkezelő indokolatlan többletköltséget okozott a nyugdíjpénztári tagoknak, miközben ugyanakkora összegű vagyoni előnye származott egyes, általa kezelt befektetési alapokban történt befektetéseivel. A kimutatott jogtalan tagi többletköltség közel 3,19 milliárd forintra rúgott.

Az ING alapkezelője olyan módszert alakított ki, amely révén a közvetlen külföldi befektetési alapokba történő olcsóbb befektetés helyett a pénztári vagyont nagyobb (főképp alapkezelési) költséggel járó módon közvetetten - itthoni ING befektetési alapok közbeiktatásával - fialtatták. E befektetési módszer célja nem többlethozam elérése volt a pénztártagoknak, hanem az egy kibocsátó által igénybe vehető értékpapírokra vonatkozó befektetési limitszabályok megkerülése, és - a vagyonkezelő saját vállalatcsoportjához tartozó alapok lejegyzése révén - megfelelő haszonszint elérése a vagyonkezelőnek - írja a PSZÁF. A vagyonkezelő befektetéseinél a közvetlenül megvásárolt befektetési jegyek intézmények részére kibocsátott változatait közvetetten, magyar befektetési alapok termékeibe "csomagolva" is megvásárolta, így azt a szabályt is megsértette, amely szerint a befektetések hozamai a lehető legkisebb mértékben függhetnek egymástól.

A PSZÁF-nak a téma kapcsán az ING nyugdíjpénztárával szembeni korábbi határozata és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. július 4-i azt megerősítő jogerős ítélete nyomán az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár mindkét ágazatának valamennyi érintett tagja visszakapta az őt megillető elvont költséget 2012. szeptember 30-ig.

Mások is megsértették a jogszabályokat

Emlékezetes: a PSZÁF 2010 második felében vizsgálta meg több nyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat. A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket, miután azokat érvényesítették vagyonkezelőikkel szemben.

Elsőként, az ellenőrzési eljárás lezárása előtt az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár térítette meg tagjainak az okozott többletköltséget, majd a kötelezés után az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, illetve idén nyáron az OTP Magánnyugdíjpénztár is visszafizette tagjainak a korábban elvont összegeket.

A PSZÁF által az elmúlt közel két évben a téma kapcsán hozott felügyeleti intézkedések nyomán a négy nyugdíjpénztár összességében mintegy 5 milliárd forintnyi összeget térített meg több százezer volt és jelenlegi pénztártagnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK