Óriási csúszásban az M3 metró felújítása

A főváros által készített belső ütemterv szerint az idén már nem kezdődhet el az M3-as metró alagútjának rekonstrukciója és a szerelvények felújítása is csúszik - tudta nem a Népszabadság.
Napi.hu, 2016. április 19. kedd, 07:16
Fotó: Napi.hu

A lap szerint bár Tarlós István korábban még 2018-as és 2019-es átadási dátumokról beszélt, már a BKV-nál sem bíznak abban, hogy a munka 2020 első negyedéve előtt befejeződhet.

A kivitelezési tervek készítését célzó első tender a minisztériumnál elakadt, a következőt január közepére ütemezték, de február végén hirdették meg. Az ajánlattételi határidő március vége volt, de az eredményhirdetés körül nagy a bizonytalanság. A kivitelezői tendert nyár elején hirdethetik meg, ennek átfutása a jogorvoslati eljárásokkal együtt legalább fél év. Idáig juthat el pénz nélkül a főváros.

A kivitelezési szerződést csak akkor köthetik meg, ha a szükséges fedezet a főváros rendelkezésére áll. Márpedig a pénznek egyelőre se híre, se hamva. Egy friss kormányhatározatban ugyanis csak annyi szerepel, hogy a projekt 125 milliárdos uniós keretét 137,5 milliárdra emelik. A fejlesztési minisztériumnak ennek alapján kell benyújtania a támogatási kérelmet az Európai Bizottsághoz. Az egyeztetések csak ezt követően kezdődhetnek el.

A lap emlékeztet arra is, hogy a kormány az az állami kezességvállalásért cserébe megszabta, hogy új kocsik helyett a meglévőket kell felújítani. A tendernyertes orosz Metrowagonmash eddig egyetlen szerelvényt vitt magával, holott az átalakítási engedélyt már februárban meg kellett volna kapnia a cégnek, míg az első prototípusnak májusra kellene megérkeznie, akkor kezdődne a tesztüzem is. De a kocsit legkorábban júniusra várják. Az utolsó járművet 2018 őszére kellene leszállítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.04.19 08:35

Sokkal fontosabbak Matolcsy bevásárlásai, orbán várba költözése, üres stadionok, az alattvaló pesti prolik szenvedjenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.04.19 08:03

Az eddigi tapasztalatok mindig csúszást jósolnak.

De 2024-re kész lesz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html