Másfél héttel ezelőtt írták alá Shenzhen (Sencsen) városában azt a megállapodást, amelynek alapján a magyar Aquaprofit Zrt. 50 százalékos részesedésével jöhet létre Kína legnagyobb környezetvédelmi tanácsadó, tervező és kivitelező cége - jelentette be a hazai társaság egyik tulajdonosa, Nádasi Tamás az ITD Hungary csütörtöki tájékoztatóján. Az ügylet nyélbe ütését az ITD helyi irodája is segítette.


A magyar cég a közös cég munkájába szaktudásával száll be, míg kínai partnere, a sencseni - állami tulajdonban lévő - Környezetvédelmi Műszaki Központ a pénzügyi hátteret biztosítja. A társaság 300 millió forintra tervezett alaptőkéjét fele-fele arányban állják a felek.

Az Aquaprofit két évvel ezelőtt kezdte meg a tárgyalásokat az esetleges cégalapításról a kínai nagyvárosban, az ottan partnercég végül amerikai, francia, német és olasz társaságokkal szemben választotta partneréül a magyar vállalatot.


Nádasi szavaiból kiderült, hogy a kínai fél eredetileg 20-25 százalékos magyar részesedést látott volna szívesen, ám ebbe az Aquaprofit a technológiája feletti kontrollt féltve nem ment bele.

A cégbejegyés 3-4 hónapos procedúra lehet, az ősz elején aláírható kínai partnerekkel a társasági szerződés - tette hozzá Nádasi. Mindezzel párhuzamosan négy mintaprojekten kezdenek dolgozni, elsőként a város teljes vízellátási rendszerét világítják át.

Elsősorban tudást exportálunk, az első években tervezési feladatokon, projektmenedzsmenten, szaktanácsadáson lesz a hangsúly, nagyjából öt év után jöhetnek az építési, beruházási feladatok - mondta Udud Péter, az Aquaprofit társtulajdonosa. Hozzátette: várakozásaik szerint a cég Kínából származó bevétele felülmúlja majd a magyarországit. Tavaly a társaság egymilliárd forint feletti nettó bevételt ért el.

Az Aquaprofit profiljába többek közt a fürdő- és településfejlesztés - a hozzá tartozó marketingtevékenységgel és befektető-kereséssel együtt -, ásványvíz-palackozók létesítése, turisztikai és szállodaprojektek, vízügyi és környezetvédelmi beruházások tartoznak. Az ásványvíz-palackozók építése terén Magyarországon piacvezetőnek számít, de a társaság referenciái közé tartozik a győri Rába Quelle termálfürdő, a sárvári fürdő, a büki gyógyfürdő, a gyulai várfürdő és a harkányi fürdő is.


Shenzenben ásványvízprojektek véghezvitelét - a víz felkutatásától a palackozó telepítésén át az értékesítésig -, illetve ivóvízhálózat építését tervezi az Aquaprofit, elsőként a város egyik kiemelt kerületében, ahol a 2011-es univerziádé sportolóit fogják elszállásolni. Utóbbi kapcsán Nádasi megjegyezte, hogy Kínában sehol sem iható a vezetékes víz.