Óriási pofont kaptak a baromfitartók

Több milliárd forint kárt okoz a hazai baromfitartóknak a rendkívüli meleg, mert a haszonállatok jelentős része – a telepeken bevezetett óvintézkedések ellenére - hőstresszben elpusztul, illetve súlygyarapodásuk jelentősen csökken – hívja fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács (BTT).
MTI, 2012. július 5. csütörtök, 15:11
Fotó: Napi.hu

A tanács, csütörtöki közleménye szerint levélben kért sürgős intézkedéseket Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, hogy egy szakértői csoport minél hamarabb felmérhesse a tényleges károkat és előkészíthesse a szükséges kártalanítást. A BTT szerint bár az állattartók az elmúlt napokban "a jó gazda gondosságával" minden szükséges intézkedést - például szellőztetést, állományritkítást, tetőlocsolást, vitamin- és ásványianyag-kiegészítést - megtettek, sok szárnyas hőstresszben elpusztult, illetve súlygyarapodásuk jelentősen csökkent.

A vis maiornak minősülő kánikulai időjárás - figyelembe véve a baromfitermelők alacsony tőkeellátottságát és az egekbe szökő takarmányárakat - összességében több milliárd forintos károkhoz vezethet - hangsúlyozza a BTT.

Az extrém meleg főként a nagytestű pulykaállományokban okoz jelentős elhullásokat, de valamennyi baromfifélénél termeléskiesést idéz elő. Különösen azokon a zárt állattartó telepeken keletkeznek súlyos károk, amelyek nem klimatizáltak. A szakmai becslések szerint a forróság a tojástermelésben több százalékos termelés-visszaesést, míg a broilercsirke-, a kacsa- és a libatartás végső nevelési fázisaiban 20-50 dekagrammos, a pulykaállományokban 1-1,5 kilogrammos súlygyarapodás-csökkenést vált ki. Az állatelhullás és a termeléscsökkenés nemcsak a végtermék-előállítóknál okoz károkat, hanem fogyasztói ellátási problémákhoz is vezethet a terméktanács szerint. További károk származnak abból is, hogy a baromfiipari cégeknek is át kell ütemezniük állatvágásaikat.

A terméktanács bízik abban, hogy - a szántóföldi növénytermelésben évek óta megszokott gyakorlat szerint - a vis maior helyzetet a kevésbé támogatott baromfiszektorban is gyors és megnyugtató módon lehet kezelni - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nana1, 2012.07.05 17:25

Szeretném ha a mi vállalkozásunkat is megtámogatná a kormány mert mi is megtettünk mindent, hogy elviseljük a kánikulát és mint MAGÁNvállalkozás miért ne fordulhatnánk (mert ha jól selytem Nem állami cég a baromfitenyésztés)egy kis profitkiegészítésért a kormányhoz:P
Ideje lenne már leszokni az állandó kuncsorgásról!
Ha esik az a baj ha nem az,fagyás van az a baj minden baj csak elfelejtik, hogy Magán vállalkozás akinek ismerni, tudnia kell az indulásnál a kockázatokat!
Nekik fízet miért nem fízet az építőiparosnak, a kereskedőnek (ö beszerelte a klimát) és folytathatnám!
NINCS miért fízetni!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

harula1, 2012.07.05 16:52

Na igen az ipari csirkeneveldékben ahol több tízezer állat van összezsúfolva, ott nem csoda hogy gutaütést kapnak az amúgyis túlhizlalt állatok. Tisztában vagyok vele, hogy ennyi csirkét, amennyire szükség van ahhoz, hogy mindig legyen a boltok polcain olcsó (bár a nagy lofüttyöt olcsó) nem lehet háztáji módszerrel megtermelni.

De azt meg a baromfitermelőknek kéne tudomásul venni, hogy nyáron meleg van. Sőt néha megesik itt a kontinentális éghajlaton hogy akár kánikula is, mondjuk minden évben van kánikula időszak szerintem, de lehet hogy én tévedek.

Úgyhogy ezt vis majornak nyilvánítani egy kicsit erős lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html