A tanács, csütörtöki közleménye szerint levélben kért sürgős intézkedéseket Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, hogy egy szakértői csoport minél hamarabb felmérhesse a tényleges károkat és előkészíthesse a szükséges kártalanítást. A BTT szerint bár az állattartók az elmúlt napokban "a jó gazda gondosságával" minden szükséges intézkedést - például szellőztetést, állományritkítást, tetőlocsolást, vitamin- és ásványianyag-kiegészítést - megtettek, sok szárnyas hőstresszben elpusztult, illetve súlygyarapodásuk jelentősen csökkent.

A vis maiornak minősülő kánikulai időjárás - figyelembe véve a baromfitermelők alacsony tőkeellátottságát és az egekbe szökő takarmányárakat - összességében több milliárd forintos károkhoz vezethet - hangsúlyozza a BTT.

Az extrém meleg főként a nagytestű pulykaállományokban okoz jelentős elhullásokat, de valamennyi baromfifélénél termeléskiesést idéz elő. Különösen azokon a zárt állattartó telepeken keletkeznek súlyos károk, amelyek nem klimatizáltak. A szakmai becslések szerint a forróság a tojástermelésben több százalékos termelés-visszaesést, míg a broilercsirke-, a kacsa- és a libatartás végső nevelési fázisaiban 20-50 dekagrammos, a pulykaállományokban 1-1,5 kilogrammos súlygyarapodás-csökkenést vált ki. Az állatelhullás és a termeléscsökkenés nemcsak a végtermék-előállítóknál okoz károkat, hanem fogyasztói ellátási problémákhoz is vezethet a terméktanács szerint. További károk származnak abból is, hogy a baromfiipari cégeknek is át kell ütemezniük állatvágásaikat.

A terméktanács bízik abban, hogy - a szántóföldi növénytermelésben évek óta megszokott gyakorlat szerint - a vis maior helyzetet a kevésbé támogatott baromfiszektorban is gyors és megnyugtató módon lehet kezelni - áll a közleményben.