A Duna Aszfalt Kft. tulajdonosa a Szőke Tisza Invest Kft. nevű cégén keresztül szerzett a Balogh Tészta Zrt.-ben, illetve a Balogh Logisztikai Kft.-ben részesedést. Az ügyletre még a Gazdasági Versenyhivatalnak rá kell bólintania - írta a lap.

A Balogh Tészta Zrt. családi üzletként indult 1993-ban, a vállalkozás mára az egyik legnagyobb magyarországi tésztagyártóvá nőtte ki magát. Tavaly a társaság egyetlen tulajdonosa és vezetője, Balogh László a lapunknak azt mondta, 2016-ban 9 ezer, idén pedig 10 ezer tonnánál is több tésztát gyárthatnak és értékesíthetnek. Ez 1,3 milliárd forintos éves árbevételt és 200 milliós adózott nyereséget hozott.

Eredetileg a Pest megye szélén lévő Jászkarajenőről indult a Balogh Tészta (a vállalat székhelye jelenleg is ott van), ma már azonban néhány kilométerrel odébb, a "Duna Aszfalt városában", Tiszakécskén is működik egy üzemük, amely a cég a magas 8544 négyzetméterével a legnagyobb tésztagyár az országban. Az utóbbi hivatalos átadóünnepsége két hét múlva lesz, igaz a termelés már február óta zajlik az egységben - írta a Magyar Nemzet.

Szíjj László a Napi.hu A 100 leggazdagabb 2017 listáján 40 milliárd forint becsült vagyonnal szerepel, ezzel a 21. legmódosabb magyarnak számít.

A lapunknak Balogh elárulta: több mint tíz éve ismeri Szíjj Lászlót, ezért döntött úgy, hogy bevonja az üzletbe. A vállalkozó tőkeemeléssel száll be a cégbe, amelyben a tranzakció lezárulta után 50 százalékos tulajdonhányada lesz. Balogh úgy fogalmazott: fölmérték a vállalat eddigi tőkéjét, és ennek megfelelően határozták meg, mennyit kell betennie a Szőke Tisza Investnek. Bár az alapító pontos összeget nem említett, milliárdos tételről lehet szó, hiszen a Balogh Tészta Zrt. saját tőkéje tavaly év végén megközelítette az 1,4 milliárd forintot.

A Napi.hu-nak adott tavalyi interjúban Balogh a távlati terveiről is beszélt. Eszerint a tiszakécskei telephely teljes területe 85 ezer négyzetméter, azaz a gyárépületen kívül még sok hely marad másra. A tervek szerint ott építenek egy olasz éttermet, tizenhárom szobás hotellel, mindezt toszkán udvarház stílusban, olasz pizzamesterrel és séffel.

A telek hátsó részére pedig ökológiai műveléssel egy kécskei rózsabarackost telepítenének az 1,2 hektáros területre. Ez egy későn, de bőven termő kajszibarack, amely mára csaknem kihalt. Ezenkívül lesz egy ökológiai kertészetük is.

Címlapkép forrása: Napi.hu fotó - Molnár Zsolt