Óriási változás jön a patinás magyar cégnél

A Pápai Hús Kft. új tulajdonosa hamarosan kifizeti a vételárat és decembertől átveszi a gyárat – írja a magát Pápa információs és szórakoztató portáljának hívó infopapa.hu.
Napi.hu, 2016. november 21. hétfő, 16:10
Fotó: Napi.hu

A lap szerint hétfőn munkásgyűlést tartottak a gyárban, ahol bejelentették a közelgő hatalomátvételt és egyben ajánlatot tettek a dolgozóknak. Erre azért volt szükség, mert a felszámolás végeztével megszűnik a dolgozók munkaviszonya.

Az új, egyszeri ajánlat szerint a dolgozók 25 ezer forintot és további 8 százalékos bérfejlesztést kapnak, ha továbbra is a húsgyárban dolgoznak - írja az infopapa.hu, mely arról is ír, hogy a gyár új vezérigazgatója számára nem lesz ismeretlen a terep, hiszen korábban kereskedelmi igazgatóként már dolgozott a Pápai Húsnál.

Hosszú volt az út idáig

A húsipari cégcsoport tulajdonosi jogait gyakorló pápai önkormányzat tavaly novemberi döntésével "a társaságokat fenyegető fizetésképtelenségi helyzetre tekintettel" indította meg a felszámolási eljárást. Ezt követően a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Pápai Hús Kft.-t.

A Nemzeti Reorganizációs Kft. az első fordulóban 4,5 milliárd forintra értékelte a cégcsoport vagyonát, de áprilisban egy mindössze 110 millió forintos ajánlat érkezett rá, így a tender eredménytelenül zárult.

A második fordulóban 3,6 milliárd forintos irányárat szabtak meg, majd júniusban elfogadták a Tano Commerce Kft. 1,134 milliárd forintos ajánlatát a pápai húsipari cégcsoportra. Akkor azt közölték: a pályázaton nyertes cég ajánlatának elfogadásával biztosítható a törvényben előírt feltételek teljesülése, a működő üzemként történő értékesítés.

Végül november elején közölték, hogy megkötötte az adásvételi szerződést a felszámoló a Pápai Hús-csoport vagyonának értékesítésére meghirdetett pályázaton nyertes vevővel. Az akkori híradás szerint a vevő szakértőivel közösen megkezdődött az átadás-átvétel előkészítése, a nyertes Tano Commerce Kft.-nek harminc napon belül kell megfizetnie a felszámolás alatt álló cégcsoportért a vételárat. A vevő vállalta a tevékenység folytatását és legalább 650 dolgozó foglalkoztatását 2018 végéig.

A Tano Commerce - ami a Franklin Templeton kiemelt ázsiai partnere -, a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cégek tulajdonában van, ügyvezetője pedig a cégadatbázis szerint Liu Chi-Jen másnéven Frank Liu, tajvani üzletember. Ő ezen kívül két másik cég, a Chi Fu Investment Hungary Kft. és a Chi Fu Central Europe Re Kft. ügyvezetője is. Ezek a cégek szintén offshore-cégek tulajdonát képzik, de de piaci források szerint Frank Liu a valódi tulajdonosuk - írta korábban az Index.

HOZZÁSZÓLÁSOK