Óriásit ugró árbevétel a Molnál

A feldolgozás-kereskedelem szektor futott jól.
NAPI Online, 2008. május 15. csütörtök, 11:49
Fotó:

A Mol 2008 első negyedévi bevétele 786,1 milliárd forintra szökött fel, ami 52 százalékkal múlja felül a társaság egy évvel korábbi 515,8 milliárdos forgalmát. A nettó eredmény speciális tételek nélkül 43 százalékkal növekedve 65 milliárd forintot ért el szemben a tavalyi 45,6 milliárddal, annak ellenére, hogy 2008 első negyedévében a dollár forinthoz képest 10 százalékot gyengült. A 65 milliárd forintos eredmény közel 10 százalékkal jobb lett, mint a Bloomberg elemzői konszenzusa, amely 59,6 milliárdról szólt. Ugyanakkor az EBITDA 109,2-ről 101,6-ra csökkent.

A dollárban számolt speciális tételek nélküli üzleti eredmény 22 százalékkal 388,6 millió dollárra növekedett. Az eredményjavulás döntően a feldolgozás-kereskedelmi értékesítési volumenek növelésének és a tovább javuló dízel kihozatalnak köszönhető, ami az emelkedő dízelkrakk-spread-ek mellett különösen kedvező volt, áll a társaság beszámolójában. Ezen felül a magas kőolajárak kedvezően, az alacsonyabb szénhidrogén termelés és a csökkenő integrált petrolkémiai árrés kedvezőtlenül hatottak az eredményre.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője szerint a Mol eredményei megfelelnek a piaci várakozásoknak, még szegmensek szintjén is. Az üzemi eredményen kívüli tételekben volt pár apróbb meglepetés (nagyobb INA hozzájárulás, kisebb adó), de ezek érdemben nem befolyásolták az eredményeket, sem a cég megítélését. Sarkadi szerint a tendenciák sem okoztak meglepetést, ugyanis jelenleg is azok a folyamatok érvényesülnek, amelyek az első negyedévben is hatottak.

Azaz jó hír a cég szempontjából, hogy a dízel árrés és a kőolaj világpiaci ára továbbra is magas. Ugyanakkor negatívumnak számít, hogy a dollár gyenge a forinthoz képest, és a cégnek szűkülő vegyipari árréssel kell szembenéznie. Emellett a növekvő verseny miatt nyomás alá kerülhetnek a kiskereskedelmi árak a finomítói szegmensben. Az emelkedő közmű- és energiadíjak a finomítók és a vegyipari üzemeknél ugyancsak negatívan hatnak az eredményekre. Egyetlen katalizátor az osztalék után az INA részesedés növelése lehet, a kérdés, hogy milyen áron, és sikerül-e a magyar félnek meggyőzni a híresen nemzeti érdekeket szem előtt tartó horvát partnert. Ezt segítheti a horvátok tervezett EU csatlakozása.

HOZZÁSZÓLÁSOK