Eszerint a bankok szinte egyöntetűen jelentős kedvezményeket adnak a hitelfelvétel induló díjaiból, esetenként még a nem banki díjak egy részét, vagy egészét is visszatérítik.

Az Erste Bank és az FHB (sőt már az OTP is - a szerk.) egyenesen extra jóváírást biztosít újonnan szerzett ügyfeleinek - érzékelteti a küzdelem erősségét Hürkecz Attila, az IFUA Horváth & Partners tanácsadója. Vonzóak lehetnek a fix kamatos konstrukciók is, amelyekből egyelőre nincs sok, de azért több bank kínál ilyet, mint korábban. Mivel nehéz 15-20 évre előre jól beárazni egy hitelt, egyértelmű, hogy az ügyfelek igényére reagálnak az érintett pénzintézetek.

A küzdők fő eszközei
Kép: Forrás: IFUA

A tíz vizsgált bank közül néhány - az OTP, az FHB és a K&H - a honlapján kiemeli, hogy az elszámolással érintett állomány kiváltására speciális, egyszerűsített folyamatot dolgozott ki. Ez is vonzó lehet, hiszen egyetlen ügyfél sem kíván magának sok adminisztrációval, ügyintézéssel, iterációs körökkel megtűzdelt hosszú, akár hónapokig tartó procedúrát.

A honlapok alapján jelentősek az eltérések abban, hogy mennyire válik el a hitelkiváltási ajánlat az új hitelfelvételi ajánlattól. Az igazán elkötelezett bankok speciálisan az elszámolásban érintett ügyfelek számára kínálnak terméket, és nekik címzik az ajánlatukat. Ilyen például a K&H, az OTP, a Takarékbank, az FHB és a CIB.

Kamatkedvezményeket is nyújtanak a pénzintézetek, de mivel ezek különböző feltételektől függnek, egymással nehezen összevethetők. Hasonló a helyzet a havi törlesztőrészletekkel is. Így az ügyfeleknek nagy energiákat kell fektetniük abba, hogy a számukra legkedvezőbb ajánlatot megtalálják ­- összegez az IFUA Horváth & Partners szakembere.