BUX
38236

Órisáberuházásba kezd a Vorskla Steel

Ezer új munkahelyet teremt az az óriás acélipari beruházás, amelyről szerdán írták alá a megállapodást a befektetők és a kormányzat illetékesei - jelentette be Kóka János gazdasági miniszter Siklóson, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök társaságban kampánygyűlésen vett részt.

NAPI Online, 2006. április 19. szerda, 16:41

A dokumentumot David Webster, a beruházást tervező Vorskla Steel AG elnök-vezérigazgatjója, Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca helyettes államtitkára, Székely Judit, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára írta alá - tájékoztatott az MTI-Eco.

A mintegy 300 millió euróból megvalósuló projekt kivitelezési munkái 2006 második felében kezdődhetnek el, a termelés pedig várhatóan 2009-ben indulhat meg. A tervek szerint 800-1000 embernek biztosít munkát a régióban. A svájci bejegyzésű Vorskla Steel AG ukrajnai leányvállalatát 2005-ben hozták létre acéllemezek előállítása céljából. A cégcsoport stratégiájának fontos részét képezi az Európai Unió területén létrehozandó acélhengermű, amelynek helyszínéül Záhony térségét választotta a vállalat.

A beruházói döntés meghozatalában jelentős szerepet játszott a Tisza, mint vízi szállításra alkalmas útvonal elérhetősége, valamint az ukrán széles nyomtávú és a hazai vasút összekapcsolhatóságának lehetősége - áll a gazdasági tárca közleményében.

A memorandumban rögzítik, hogy a 800-1.000 fős tervezett üzem gyökeresen átalakíthatja a térség szakmakultúráját, a szakképzés jövőjét és esélyt ad a pályakezdő fiatalok elhelyezkedésére. Ezt segíti a munkavállalók felkészítési költségei alapján nyújtott képzési, valamint az alkalmazottak bérköltségéhez nyújtott foglalkoztatási támogatás.

A záhonyi térségben egy új ipari park létesül, a park területének mintegy felén a Vorskla Steel, a fennmaradó területen a potenciális beszállítók, illetve más cégek telepednének le. A telekhatáron belüli infrastruktúra kialakításához, valamint a logisztikai és disztribúciós beruházások megvalósításhoz pályázati úton igényelhető támogatás.

A beruházó igénybe kívánja venni a Tiszát, mint szállítási útvonalat, ezért a memorandum rögzíti ennek fejlesztési szándékát, valamint egy megfelelő kikötő létesítését.