BUX
37954

Örömhírre ébred a BKV holnap

Elutalta a BKV támogatását a Magyar Államkincstár, a rekordgyorsasággal kifizetett pénz holnap érkezik a vállalat számlájára - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

NAPI, 2010. december 2. csütörtök, 11:47

Két nappal a kormány határozatát követően a Magyar Államkincstár intézkedett a kabinet által a BKV részére juttatott 7,5 milliárd forintos állami támogatás átutalásáról, miután a Belügyminisztériumtól megkapta a támogatás kifizetéséhez szükséges dokumentumokat - közölte az NGM. A támogatás december 3-án, pénteken érkezik a vállalat számlájára. Amint arról beszámoltunk, a kormány november 30-i határozatában döntött a BKV működtetéséhez szükséges intézkedésekről, ezen belül 7,5 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el az idei költségvetés általános tartaléka terhére annak érdekében, hogy a közlekedési cég zavartalan működése biztosítva legyen.

A határozat felhatalmazza a belügyminisztert, hogy a támogatást soron kívül folyósítsa a fővárosi önkormányzatnak. A nemzetgazdasági miniszter pedig felhatalmazást kapott arra, hogy a Magyar Állam nevében százszázalékos mértékű, egyedi állami készfizető kezességet vállaljon a BKV Zrt. fővárosi közösségi közlekedés működtetését szolgáló 5 milliárd forint hitele és annak ügyleti kamatai visszafizetésére.

A kormány felkérte az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-t, hogy pénzügyi szempontból véleményezze a kapcsolódó szerződéseket és egyéb dokumentumokat.

Tizenöt éves hagyomány szakad meg azzal, hogy 2011 januárjától nem lesz jegyáremelés a BKV-nál, miután már az előző drágítás sem hozta meg a várt bevételt.