Orosz kiskerlánc veti meg a lábát hazánkban

Magyarországon hozza létre fuvarozási vállalatát a Magnit, Oroszország legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca, amely így egy 1000 kamionból álló járműflottát és az azt kiszolgáló infrastruktúrát hoz létre Kelet-Magyarországon, körülbelül 1500 új munkahelyet teremtve ezzel - jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
MTI, 2013. december 20. péntek, 17:14
Fotó: Napi.hu

Szijjártó Péter, aki szerint a megállapodás a keleti nyitás stratégia újabb sikerpontja, hangsúlyozta: a Magnit azért hozza létre fuvarozási vállalatát, hogy Magyarországon és más európai uniós országokban vásárolt élelmiszeripari termékeit eljuttassa oroszországi üzlethálózatába. Hacsatur Pombuhcsan, a Magnit Nyrt. igazgatósági tanácsának elnöke kiemelte: logisztikai stratégiai partnernek tekintik Magyarországot, és hosszú távú együttműködést terveznek, egyben megköszönte a magyar kormány támogatását.

A Magnitnak Oroszországban 1763 településen 7739 üzlete volt, és körülbelül 200 hipermarketet üzemeltetnek, tavalyi bevételük 448 milliárd rubel (körülbelül 15 milliárd dollár) volt. A Magnit Oroszország egyik legnagyobb munkaadója, 200 ezer foglalkoztatottal.

A Magnit magyarországi beruházása óriási lehetőség a magyarországi termelők és élelmiszeripari vállalatok számára - emelte ki az államtitkár. A Magnit eddig is jelentős beszerzéseket hajtott végre Magyarországon: tavaly és idén összesen 12 millió euró értékben vásárolt Magyarországon, alapvetően húskészítményeket, konzerveket, friss zöldséget és gyümölcsöt, valamint tokaji bort és pezsgőt - ismertette Szijjártó Péter.

Annak érdekében, hogy a Magnit és Magyarország is a lehető legtöbbet profitálhassa az együttműködésből, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és az orosz cég egyetértési nyilatkozatot ír alá stratégiai együttműködésről - mondta az államtitkár.

Szijjártó Péter ismertetése szerint ebben rögzítették: a Magnit mindent megtesz, hogy a lehető legtöbb munkahelyet hozza létre Magyarországon, és a lehető legtöbb céget alkalmazza alvállalkozóként. A HITA azt vállalja, hogy a jogszabályi keretek között a lehető legtöbb támogatást adja a cég magyarországi beruházásához, tevékenységéhez.

A magyar-orosz gazdasági kapcsolatokról szólva kifejtette: Oroszország az európai unión kívüli országok sorában a legfontosabb külkereskedelmi partnere Magyarországnak, tavaly a külkereskedelmi forgalom meghaladta a 11,5 milliárd dollárt, ezzel Oroszország Magyarország harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnerévé vált.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök idén januárban Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és megállapodtak abban, hogy a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat úgy kell bővíteni, hogy a magyar export növelésével folyamatosan csökkenjen a magyar szempontból negatív szaldót. Hozzáfűzte: tavaly Magyarország mintegy 3,3 milliárd dollár értékben exportált, és 8,3 milliárd dollár értékben importált Oroszországból, ez az 5 milliárd dolláros negatív szaldó mára mérséklődött.

Az államtitkár kifejtette: az idei első hét hónapban a kereskedelmi forgalom a két ország között úgy nőtt 7 százalékkal, hogy közben a magyar export 11 százalékkal emelkedett. Ezenkívül 2013 első három negyedévében a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export 27 százalékkal nőtt, és elérte a 223 millió dollárt.

Szijjártó Péter szerint ez azt bizonyítja, hogy a magyar exportnövelés legversenyképesebb termékei a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, például a friss zöldségek és gyümölcsök, a GMO-mentes élelmiszerek, a húskészítmények, és a minőségi alkoholos italok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Norbertifor, 2013.12.21 23:10

Hurrá hangulata nincs ok. Azonban az nem mindegy, hogy ebben az esetben magyarországon előállított terméket Exportálnak! Ha valami napjainkban pedig nagy erőt képvisel az a piac. Senki sem gondolja komolyan, hogy majd mi fogunk betörni a Német, Francia vagy az Olasz piacokra. Ezzel szemben keleten lehet esélyünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.12.21 20:49

@jobbajobb: " ..igen !! ..tipikus "kiskádári " mentalitás ...arra épült a rendszer !!"

Na, mi ez a hirtelen jött őszinteségi roham az Orbáni rendszer megítéléséről?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2013.12.21 18:28

@bandesz: ..igen !! ..tipikus "kiskádári " mentalitás ...arra épült a rendszer !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mfj, 2013.12.21 11:24

Nincs itt semmi gond. Az a lényeg, hogy a külföldi befektető ne nyugati legyen, hanem a magyar politikai-pénz-gazdasági (oligarchikus) elithez kulturálisan közelebb álló kelet-európai, autoriter. Gond azért sincs mert az oroszországi és a magyar demokrácia és piacgazdaság is közel áll egymáshoz. Minden demokratikus intézmény létezik és évente többször is úgy csinál mintha..., a piacon pedig történnek szabad piac szerű ügyletek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.12.20 23:39

@bandesz: Mert sokkal jobb ahogy kisebbségi tulajdonosságba kényszerítik a takarékszövetkezeti tagokat, majd privatizálják a fejük fölül a többségi tulajdont...

Mert ez olyan NER-konform.

S megint csak: nem inkább a Waberer's tevékenységét kéne támogatni, mint egy külföldi (pfúúj! csak úgy fidesznyikileg!) multit?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html