Orosz vagy cseh használt metrót venne a főváros

Elképzelhető, hogy használt metrókocsikat vásárlásával oldják meg a budapesti metróközlekedésben kialakult problémát - mondta Tarlós István főpolgármester az MTV Ma reggel című műsorában.
NAPI, 2011. május 26. csütörtök, 10:36
Fotó:

A napokban kivonták a forgalomból a legveszélyeztetettebb 43 metrókocsit a 2-es és 3-as vonalról - mondta Tarlós István, hozzátéve, hogy elvileg 111 olyan kocsi van még, amelyiknek "nem nagyon kellene közlekednie". Az elöregedett metrókocsik vizsgálata szeptemberben fejeződhet be.

A főpolgármester szerint az esetleges kocsikivonások óriási problémát okoznak majd a városnak; az ügyben konzultál Orbán Viktor miniszterelnökkel is. Elképzelhető az a megoldás is, hogy a csehektől vagy az oroszoktól veszünk használt, de még használható metrókocsikat - közölte Tarlós. Ez pénzügyileg kedvezőbb, mintha újakat kellene vásárolni.

Tarlós István elmondta, az is megoldás lehet, hogy megpróbálják megoldani "a kezelhetetlen Alstom-problémát", és forgalomba állítják a 2-es vonalra tervbe vett, az Alstomnál megrendelt kocsikat. Valamennyit ez is javítana a helyzeten - jegyezte meg a főpolgármester.

Tarlós reméli nem mind a 111 kocsiról derül majd ki, hogy használhatatlan. A helyzet rendkívül nehéz, és nem zárható ki, hogy időlegesen, csúcsforgalomban valamelyik metrót be kell majd zárni. Ha túl ritkák a járatok, akkor a peronokon kialakuló tömeg jelenthet balesetveszélyt - idézte Tarlóst az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK