Oroszország fittyet hányt az OPEC-megállapodásra

Oroszország olajtermelése csökkent áprilisban az előző havihoz képest, de ezzel együtt is meghaladta az OPEC+ megállapodásban lefektetett felső határt - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. május 2. csütörtök, 13:26
Fotó: Shutterstock

Az energetikai minisztérium csütörtöki közleménye szerint Oroszország áprilisban 45,975 millió tonna olajat termelt a márciusi 47,783 millió tonna után. A Reuters hírügynökség kalkulációi szerint így tonnánként 7,33 hordós átszámítási aránnyal Oroszország olajtermelése áprilisban napi 11,23 millió hordóra csökkent az áprilisi 11,30 millióról.

Oroszország a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok (OPEC+) között létrejött megállapodásban termelésének napi 228 ezer hordós csökkentését vállalta a tavaly októberi napi 11,41 millió hordóról. Az OPEC+ január elsejétől hat hónapig terjedő időszakra napi 1,2 millió hordós termeléscsökkentésben állapodott meg.

Alekszander Novak energetikai miniszter a csütörtöki jelentésben közölte, hogy az ország májusi olajtermelése már meg fog felelni a megállapodásban kitűzött célnak. A közlemény szerint Oroszország áprilisban napi 213 ezer hordóval termelt kevesebbet a tavaly októberinél, a külföldi vállalatokkal kötött termelés-megosztási szerződések leszámításával. Azokat is beszámítva a termelés napi 197 ezer hordóval csökkent.

A legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyeft termelése 0,4 százalékkal csökkent havi bázison áprilisban, a Lukoil termelés 0,7 százalékkal csökkent, a Gazprom Nyeft termelése pedig 3,2 százalékkal emelkedett.

Oroszország vezetékes olajexportja napi 4,494 millió hordóra emelkedett áprilisban a márciusi 4,432 millió hordóról. A szennyezett kőolaj miatt a Barátság kőolajvezetéken leállított szállítások miatt májusban a vezetékes olajexport valószínűleg alacsonyabb lesz.

Áprilisban Oroszország 64,30 milliárd köbméter, napi 2,14 milliárd köbméter földgázt termelt, kevesebbet a márciusi 65,68 milliárd köbméternél.

A magyarországi tankolás is drágább lett emiatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK