A nagymonográfia feltárja az Országház építésére kiírt tervpályázat hátterét, áttekinti az építés folyamatát és az épület technikai jellemzőit - olvasható a parlament honlapján megjelent könyvismertetőben.

A kötet bemutatja az Országház díszítőelemeit, szobrait és képeit is. Külön fejezet foglalkozik az épület használatbavételével, valamint fogadtatásával. Elhelyezik a magyar Országház helyét a világ parlament-építészetében, és ismertetik a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött.

A kötet a korabeli írott, nyomtatott és tárgyi forrásokon alapszik, különös tekintettel az Országgyűlés Hivatalában (OH) őrzött eredeti terv- és iratanyagra.

A kötet külső borítója.
paralment.hu

A könyv szerkesztője és több fejezetének szerzője Sisa József művészettörténész, a szaktanácsadó Lukács József, az Országház főépítésze volt, aki szintén több fejezetet írt. A művészettörténész szerzők között van Andrássy Dorottya, Dúzsi Éva, Horváth Zsuzsa, Kelecsényi Kristóf, Kerekes Margit és Katona Júlia.

A keménytáblás, védőborítóval ellátott, 808 oldalas kötet kiadója az OH-n belül működő Országház kiadó, az ára 19 990 forint.