Országos kockázati közösség kiépítésébe kezdtek a takarékszövetkezetek

A szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai között fokozatosan életbe lépő keresztgarancia-rendszerrel lehetővé válik, hogy az ország bármely szövetkezeti hitelintézeténél elhelyezett betétekért bármely más takarékszövetkezet is helyt álljon és viszont.
MTI-Eco, 2014. január 9. csütörtök, 15:45
Fotó: Napi.hu

A TakarékBank csütörtöki közleménye szerint az egyetemlegesség fokozatos létrehozásával a teljes integráció tőkeereje és likviditása rendelkezésre áll majd az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére is. Ennek anyagi fedezetét biztosítja, hogy az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját.

Így minden korábbinál jóval nagyobb biztonságban lesznek a takarékszövetkezetek ügyfeleinek megtakarításai, hiszen azokért - az OBA mellett - az összes szövetkezeti hitelintézet, a Takarékbank és az Integrációs Szervezet teljes vagyonával áll majd helyt.

A takarékszövetkezetek kockázati közössége az év végéig fokozatosan épül ki az új, egységes kockázatkezelési szabályzat folyamatos bevezetésével. Első lépésben a Takarékbank igazgatósága 2013. december 31-i hatállyal öt szövetkezeti hitelintézetre vonatkozóan bocsátotta ki az egységes kockázatkezelési szabályzatot. A döntés értelmében a Takarékbank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és az öt hitelintézet ezentúl egyetemlegesen felelnek egymás kötelezettségeiért.

A kockázati közösségbe kerülés előtt az egyes takarékszövetkezetek átvilágításon esnek át, ennek során felmérik tőkehelyzetüket és a kockázati tényezőket. A takarékszövetkezetek átvilágítása tavaly ősszel indult és a tervek szerint legkésőbb ez év július 13-ig befejeződik. Az átvilágítás eredményének függvényében a Takarékbank igazgatósága folyamatosan - de legkésőbb 2014. december 10-éig - dönt arról, hogy mely időponttól bocsátja ki az adott szövetkezeti hitelintézet számára az új, egységes kockázatkezelési szabályzatot, illetve hogy az adott takarékszövetkezet mely időponttól keletkezett kötelezettségeire terjed ki az egyetemlegesség.

A közlemény szerint az új, hatékony működési modell révén az ország egyik legnagyobb hálózatával és piaci részesedésével rendelkező pénzügyi szolgáltató jöhet létre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homeros, 2014.01.09 17:23

a tolvaj szektás csürhe már a zsebére tette őket... törvényi úton államosították a magánvagyont, majd gyorsan el is adják a holdudvarnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.01.09 17:02

Végre alakul a magyar bankrendszer . hajrá !! Gyorsan !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html