Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A TakarékBank csütörtöki közleménye szerint az egyetemlegesség fokozatos létrehozásával a teljes integráció tőkeereje és likviditása rendelkezésre áll majd az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére is. Ennek anyagi fedezetét biztosítja, hogy az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját.

Így minden korábbinál jóval nagyobb biztonságban lesznek a takarékszövetkezetek ügyfeleinek megtakarításai, hiszen azokért - az OBA mellett - az összes szövetkezeti hitelintézet, a Takarékbank és az Integrációs Szervezet teljes vagyonával áll majd helyt.

A takarékszövetkezetek kockázati közössége az év végéig fokozatosan épül ki az új, egységes kockázatkezelési szabályzat folyamatos bevezetésével. Első lépésben a Takarékbank igazgatósága 2013. december 31-i hatállyal öt szövetkezeti hitelintézetre vonatkozóan bocsátotta ki az egységes kockázatkezelési szabályzatot. A döntés értelmében a Takarékbank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és az öt hitelintézet ezentúl egyetemlegesen felelnek egymás kötelezettségeiért.

A kockázati közösségbe kerülés előtt az egyes takarékszövetkezetek átvilágításon esnek át, ennek során felmérik tőkehelyzetüket és a kockázati tényezőket. A takarékszövetkezetek átvilágítása tavaly ősszel indult és a tervek szerint legkésőbb ez év július 13-ig befejeződik. Az átvilágítás eredményének függvényében a Takarékbank igazgatósága folyamatosan - de legkésőbb 2014. december 10-éig - dönt arról, hogy mely időponttól bocsátja ki az adott szövetkezeti hitelintézet számára az új, egységes kockázatkezelési szabályzatot, illetve hogy az adott takarékszövetkezet mely időponttól keletkezett kötelezettségeire terjed ki az egyetemlegesség.

A közlemény szerint az új, hatékony működési modell révén az ország egyik legnagyobb hálózatával és piaci részesedésével rendelkező pénzügyi szolgáltató jöhet létre.