Felemás eredménnyel zárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kenyértesztje, amelyben tizenhat teljes kiőrlésű búzalisztból és kettő Graaham-lisztből készült kenyér vett részt.

A hatóság tesztoldala, a Szupermentán megjelent beszámoló szerint kiemelt szempont volt a különböző mikotoxinok esetleges jelenlétének ellenőrzése a termékekben. A Nébih szakemberei vizsgálták a kenyerek akrilamid-tartalmát, továbbá egy bio terméknél a növényvédőszer maradékok jelenlétét is. Kedvező, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból mindent rendben találtak. Egy termék esetében a szárazanyagra vonatkoztatott sótartalommal azonban gond akadt, a felső határértéket meghaladó mért érték miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak az ellenőrök, 200.000 Ft értékben.

Ugyanakkor összesen 11 termék esetében hatósági eljárás indult jelölési hibák miatt. Többek között a tűréshatár alatt mért rost, a teljes kiőrlésű lisztarány helytelen jelölésével, és a tápértékjelöléssel kapcsolatos hibákat tártak fel az ellenőrök, akik figyelmeztették az érintett cégeket a hiányosságokra.

Az élelmiszer-biztonsági vizsgálat mellett azt is megnézték, melyik a legfinomabb kenyér. A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. A Tesco tönkölyös veknije lett az első, a Spar teljes kiőrlésű toast kenyere a második, míg a harmadik helyet pedig a "Rivercote toast szeletek teljes kiőrlésű búzaliszttel" nevű termék érdemelte ki.