A piac ugyanakkor nem lehet maradéktalanul elégedett: versenytársainak többségéhez hasonlóan a főbb bevételek elmaradtak a várttól a Raiffeisennél is, és elsősorban a meglepetést okozó céltartalékoknak és kereskedési bevételeknek köszönhető a 270 millió eurós első negyedéves profit. Jó hír ugyanakkor, hogy a nem teljesítő hitelek aránya már csökkent a bankcsoportnál. A piac kedvezően fogadta a jelentést: a Raiffeisen árfolyama eddig csaknem 2 százalékot emelkedett a bécsi tőzsdén.

Az egy évvel korábbitól 19,1 százalékkal maradt el a Raiffeisen első negyedéves eredménye. E csökkenés annak ellenére következett be, hogy a bank nettó kamatbevételei egy év alatt valamelyest emelkedtek, a nettó- díj és jutalék-bevételek úgy szintén. Az adózás előtti eredmény egy év alatt 3 százalékkal nőtt, a nettó eredményben bekövetkezett változás ezért elsősorban adózási okokkal (halasztott adó) magyarázható.

Januárban bevezetett osztrák bankadó a Raiffeisen eredményét e negyedévben 23 millió euróval terhelte, ez azonban a magyar bankadóhoz hasonlóan az egyéb nettó működési eredményben került elszámolásra. Mivel tavaly ősszel a Raiffeisen Zentralbank egyes tevékenységei és a Raiffeisen International fuzionáltak, hosszú távú összehasonlító adatok nem állnak rendelkezésünkre. Összességében ugyanakkor az egyszeri tételeket kiszűrve a referenciaidőszakoknak megfelelő eredményt mutatott az első negyedévben a Raiffeisen.

A bank továbbra is mérsékelt, de már valamelyest növekvő hitelaktivitására utal, hogy a negyedév során 1,9 százalékkal 77,1 milliárd euróra nőtt a bank ügyfélheteinek összege, miközben a mérlegfőösszeg 6,3 százalékkal 139,5 milliárdra emelkedett, a betétállományban pedig 5,6 százalékos emelkedés volt megfigyelhető (így utóbbi 60,8 milliárd euróra nőtt). Az egyes leánybankok jelentősen eltérő hitelezési aktivitást mutatnak, néhány balkáni és kelet-európai országhoz hasonlóan e téren a magyar leánybank az alulteljesítők közé tartozik.

Örvendetes fejlemény tapasztalható a bank nem teljesítő hiteleinek állományában: úgy tűnik, a 2010. végi csúcs után megkezdődött ezek leépülése, ennek köszönhetően 9 százalékról 8,6 százalékra csökkent ezek aránya a teljes hitelállományon belül. Régiónkban ugyanakkor a magyar leánybank nem teljesítő hiteleinek aránya a legmagasabb: 17 százalék. Ez egy negyedévvel korábban 18,5 százaléka volt, tehát már Magyarországon is látható ebben némi javulás. A magas kockázati költségekkel is összefüggésben állhat, hogy a régió 3,36 százalékos nettó kamatmarzsával szemben a magyar leánybank 3,87 százalékos nettó kamatmarzzsal működik.

A magyar leánybank az első negyedévben 10 millió euró veszteséget szenvedett el, szemben az egy évvel korábbi 15 millió eurós nyereséggel. A nettó kamatbevételek 5,6 százalékos emelkedést mutattak a társaságnál, a csoporttal ellenétben viszont a céltartalék-képzés 18,3 százalékkal nőve 47 millió euróval rontotta a bank eredményét.