BUX
39138

Őrülten száguldó iwiw

Hosszú csönd után az iwiw.hu szinte a semmiből, néhány hónap alatt az internet egyik leglátogatottabb magyar oldalává nőtte ki magát. A látogatószám emelkedésével üzletileg is egyre vonzóbb a portál, immár a hirdetők számára is megkerülhetetlen.

NAPI, 2006. március 20. hétfő, 07:40

A NAPI Gazdaság cikke.
A sikert jól jelzi, hogy a szervereket a T-online biztosítja, amelyekért mindössze reklámhelyet kért. A honlapot tulajdonló IWIW Kft. 100 millió forintos bevételt és szolid nyereséget tervez az idei évre - mondta a NAPI Gazdaságnak Cseh Gábor cégvezető. (A 2004. évi cégbírósági adatok alapján mindössze 2,7 millió forintos forgalmat és 700 ezer forintos nyereséget értek el.)

A tudatos stratégiaváltás eredménye, hogy az oldal ilyen népszerűvé nőtte ki magát - nyilatkozta Cseh Gábor. Korábban az üzlettársak közötti feszültség is akadályozta a fejlesztéseket, de a projekt eredeti kísérleti jelege is hangsúlyosabb volt. Maga a portál egyébként már 2002-ben elindult, s az akkori w(ho) i(s) w(ho) neve később egészült ki az (i)nternational. A ma működő rendszer 2005. október 26-án indult, s ekkor még csupán 120 ezer tagja volt.

Az üzemeltetők a nemzetközi tapasztalatok alapján újragondolták a portált és annak funkciót, a legfőbb cél a felhasználók számának növelése volt. Erőfeszítésük arra irányult, hogy felgyorsítsák a kapcsolati hálók kialakítását, ezért sokkal több adat adható meg a rendszerben, s lehetővé vált a képfeltöltés is. Igazi áttörést a rendszerüzenetek küldése hozott, ezzel ugyanis sikerült a korábbi tagokat nagyobb aktivitásra bírni, akik újabb és újabb ismerősöket hívtak meg. Ez olyannyira sikerült, hogy 3 hónap alatt a háromszorosára nőtt a felhasználók száma, ma már több mint 500 ezer regisztrált résztvevő van. Ezt a növekedést viszont már a szerverek sem bírták, ezért néhány hétre korlátozni kellett az új tagok meghívását. Ezt a korlátozást valószínűleg nem fogják feloldani, a korábbinak megfelelően a közeljövőben meghívók kiosztása várható.

Cseh szerint az iwiw-ben még mindig vannak tartalékok, de az exponenciális növekedési ütem nem fenntartható. A felhasználók száma még növelhető, de nagyobb hangsúlyt kap a jelenlegi tagok megtartása, az oldalhoz láncolása. A rendszer hamarosan újabb szolgáltatásokkal - mint a képmegosztás, utazásfoglalási lehetőség - bővül. Igény mutatkozik a zenemegosztás és az internetes telefonálás után is. Sőt a régió más országaiban (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia) is megjelennének. A céget egyelőre a jelenlegi tulajdonosok szeretnék megtartani, bár igen komoly szakmai befektetők is érdeklődnek már utána. A szolgáltatások bővüléséhez partnereket kívánnak bevonni, saját erőből képtelenek a fejlesztést finanszírozni.

Az iwiw a szó pozitív értelmében néhány hónap alatt "divatsite" lett, amely a hirdetők körében is őrületet keltet - véli Novák Péter a Kirowski Rt. üzletág-igazgatója. Hirdetési szempontból a legnagyobb kérdés, hogy meddig lehet növelni a felhasználók számát és milyen módon tudják megtartani őket.