Kritikussá válhat a helyzet a patikákban

Hatalmas bérfeszültséget okoz a klinikai, kórházi és a közforgalmú patikákban dolgozó gyógyszerészek között a január 1-jétől érvényes új egészségügyi szolgálati jogviszonnyal életbe lépő bértábla. Egy 11-15 éve a pályán lévő gyógyszerész bruttó fizetése megközelíti az egymillió forintot, míg a közforgalmú gyógyszertárakban dolgozók bére nettó 400 ezer forint. A kis és közepes gyógyszertárak működése kritikussá válhat - írja a Világgazdaság.
Szepesi Anita, 2020. december 18. péntek, 14:05
Fotó: Napi.hu

Nagyon elhúznak a klinikai és a kórházi gyógyszerészek bérei a magánszektortól a jövő év januárjában életbe lépő orvostörvényben szereplő bértábla miatt. Eszerint 2021-től a klinikai vagy kórházi gyógyszerészek legalacsonyabb bruttó fizetése 481 ezer forint lesz, a legmagasabb - több mint negyven év munkaviszony után - pedig 1,6 millió forint. Ugyanakkor ma egy alkalmazott gyógyszerész a magánszektorban átlagosan nettó 380-400 ezer forintot keres, de abból az árrésből, amelyből egy kis és közepes forgalmú patika gazdálkodik, nem lehet magasabb bért kifizetni - mondta a napilapnak Nagy Gabriella, a négy fővárosi patikát működtető Tükör Patikák hálózat tulajdonosa

A gyógyszerészszektorban jellemzően a dolgozók többsége katás, és több patikában is dolgozik. Munkabérük eléri az óránkénti négyezer forintot, de a magánpatikák többsége még így is jelentős munkaerőhiánnyal küzd.

Az átlagos gyógyszertárak árbevételének és árréstömegének jelentős részét - közel 65 százalékát - a támogatott készítmények teszik ki, az árrésen pedig évek óta nem emeltek, sőt inkább csökkentették - hangsúlyozta Nagy Gabriella.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke szerint a patikák nem tudják követni a klinikai és kórházi gyógyszerészek bértábláját, a gyógyszertári ágazatban ennek nincs meg a fedezete. A kamara már az év elején jelezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy az ágazat eredményességének fenntartásához, valamint ahhoz, hogy a közforgalmú gyógyszertárakban dolgozók fizetése felzárkózzon az egészségügyi bérátlaghoz, 36 milliárd forint pluszforrásra lenne szükség.

A kamara elnöke szerint a jövőben a kis- és közepes méretű gyógyszertárak működése kritikussá válhat, a kisebb patikákban már most is érezhető a bérfeszültség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I.N.R.I., 2020.12.18 20:30

Hahahaha!
Orbán doktori címet adott a görénynek meg millás fizetést a vírustagadók királyának!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

efi99, 2020.12.18 16:33

És ha a patikatulajdonosok nem 2 évenként cserélnének Audit, hanem 5 évenként, akkor sem lenne fedezet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html