BUX

Oscar-díjat kapott a Saul fia

Nemes Jeles László filmje, a Saul fia elnyerte az Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában!

Inforádió, 2016. február 29. hétfő, 06:43

34 év után ismét magyar film kapott Oscar-díjat, ez utoljára Szabó István Mephisto című alkotásának sikerült 1982-ben. Nemes Jeles László filmje, a Saul fia először a tavalyi cannes-i filmfesztiválon diadalmaskodott, ahonnan a zsűri nagydíjával érkezett haza. Sok más díj mellett idén januárban a Golden Globe-díjat is elnyerte, így nagy eséllyel indult az Oscar-díjak mezőnyében is, ahol egy dán, egy jordán, egy kolumbiai és egy török-francia filmmel versenyzett.

A díjat Nemes Jeles László vette át, aki köszönőbeszédében azt mondta: "Az emberiség legsötétebb óráiban is van bennünk egy belső hang, ami segít embernek maradni. Ez a film ebben reménykedik."

Az idei Oscar-díj jórészt az esélyesek győzelmét hozta. A technikai díjakat a Mad Max zsebelte be, és a színészek között is a várható papírforma érvényesült, egyet kivéve: a legtöbben Sylvester Stallone diadalát várták az öreg Rocky szerepéért, ám helyette a rendkívül tehetséges karakterszínész, Mark Rylance kapta a díjat a Kémek hídja című Spielberg-filmért.Szintén meglepetésnek nevezhető, hogy bár sokan A visszatérő győzelmére fogadtak, végül a Spotlight kapta meg a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.Az idei Oscar-díj legfontosabb nyertesei:Legjobb film: SpotlightLegjobb rendezésAlejandro González Iñarritu - A visszatérőLegjobb férfi főszereplőLeonardo DiCaprio - A visszatérőLegjobb női főszereplőBrie Larson - A szobaLegjobb női mellékszereplőAlicia Vikander - A dán lányLegjobb férfi mellékszereplőMark Rylance - Kémek hídjaLegjobb eredeti forgatókönyvSpotlightLegjobb adaptált forgatókönyvA nagy dobásLegjobb fényképezésEmmanuel Lubezki - A visszatérőLegjobb idegen nyelvű filmSaul fiaLegjobb dokumentumfilmAmy - Az Amy Winehouse-sztoriLegjobb betétdal"Writing's On The Wall" - 007 Spectre: A Fantom visszatérLegjobb filmzeneEnnio Morricone - Aljas nyolcasLegjobb vizuális effektusokEx MachinaLegjobb animációs filmAgymanók