A hitelintézet - a jogszabályi megfelelésen túlmenően - hosszú távú stratégiai jelentőséget tulajdonít a piacra lépésnek, amelyben partnere kisebbségi részvényesként a Gránit Bank.

A hitelintézetek forint lejárati összhangjának szabályozásáról szóló tavalyi jegybanki rendelet a nettó éven túli lakossági forint jelzáloghitel állomány 15 százalékában rögzíti a jelzáloglevéllel vagy fedezett kötvénnyel történő refinanszírozás mértékét. Az úgynevezett jelzáloghitel-finanszírozási megfelelési mutató (jmm) változás 2016. október 1-étől érinti a jelzálog-hitelezést folytató magyarországi bankok finanszírozási szerkezetét.

A bank stratégiai jelentőséget tulajdonít annak, hogy aktív szereplője legyen a jelzálogbanki szektornak - mondta korábban Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Noha nem zárta ki az önálló alapítást sem, elsősorban a többségi tulajdonosként, partnerbankokkal történő együttműködést tartotta a leginkább megvalósíthatónak.

A kérdéssel kapcsolatos tulajdonosi jóváhagyás megszületett, amelyet követően a hitelintézet benyújtotta a felügyeleti kérelmet az MKB Jelzálogbank Zrt. megalapítására vonatkozóan. Mivel mérethatékonyság miatt nem lehet minden kereskedelmi banknak jelzálogbankja, az MKB nyitott a partneri együttműködésre - fogalmazott Balog Ádám. Ennek megfelelően az új jelzálogbankot a Gránit Bankkal közösen indítják el.

A hosszú lejáratú lakossági jelzáloghitelek jelzálogleveleken keresztüli finanszírozása javítja a piac stabilitását, ugyanakkor növeli a kiszámíthatóságot mind az ügyfelek, mind a bankok oldaláról. A jelzáloglevelek várhatóan a befektetők széles spektrumának kínálhatnak vonzó befektetési lehetőséget - véli Balog.